Skip to main content

Sindikat Sloga: Zaposleni u Srbiji nisu zadovoljni pravima iz oblasti rada

Info 14. феб 2023.
2 min čitanja

"Veliki broj anketirani nije zadovoljan radnim vremenom kod poslodavca, posebno prekovremenim radom gde se trećina ispitanika izjasnila da im taj rad nije plaćen, a četvrtina da radi prekovremeno u trajanju koje je duže od dozvoljenog"

Zaposleni u Srbiji nisu zadovoljni pravima iz oblasti rada, pokazala je anketa koju je uradio sindikat „Sloga“ čiji su rezulatati danas objavljeni.

U anketi je čestvovalo više od 500 sindikalnih poverenika „Sloge“ u njihovim organizacijama iz oblasti industrije, zdravstva, zanatstva i drugih, a sprovedena je na području Vojvodine, Beograda, Šumadije, Zapadne, Južne i Istočne Srbije, kao i na manjem delu Kosova i Metohije.

Pitanja su se odnosila na zaposlene i njihova prava, oblik njihovog radnog angažovanja, zarade, položaj i uslove rada kod poslodavca, članstvo u sindikatima i drugim važnim pravima iz oblasti rada.

„Kada je u pitanju oblik radnog angažovanja, anketa je pokazala da veći broj ispitanika radi po osnovu ugovora na neodređeno vreme, ali s obzirom na iskustvo sa terena možemo postaviti pitanje: da li se radnicima uplaćuju porezi i doprinosi na zaradu u punom iznosu ili na iznos minimalne zarade“, navodi se u sapštenju „Sloge“.

Kada je u pitanju zarada, više od 90 odsto zaposlenih prima platu preko tekućih računa ali je ukazano i da se zarada u velikom broju slučajeva isplaćuje „deo na račun, a deo na ruke“.

„Taj oblik isplate zarade je teško dokaziv jer su radnici ucenjeni, te postoji mogućnost da im poslodavac isplati samo deo koji je ugovoren, a to je najčešće minimalna zarada“, navodi se u saopštenju.

Veliki broj anketirani nije zadovoljan radnim vremenom kod poslodavca, posebno prekovremenim radom gde se trećina ispitanika izjasnila da im taj rad nije plaćen, a četvrtina da radi prekovremeno u trajanju koje je duže od dozvoljenog.

„Ovakav rezultat govori o tome da poslodavci ne poštuju zakonske odredbe koje se odnose na vreme trajanja prekovremenog rada i koji se po zakonu uvode samo u izuzetnim slučajevima koji su zakonom propisani i da su česte zloupotrebe“, navela je „Sloga“.

Sindikat tu zloupotrebu vidi u nameri poslodavca da izbegne da poštuje zakonsku proceduru po kojoj se za svaki rad duži od ugovorenog radniku isplaćuje uvećana zaradu i to najmanje 26 odsto od osnovice.

Kada su u pitanju poštovanja prava zaposlenih u Srbiji, njihovo dostojanstvo na radu, dvadeset odsto poslodavaca ih uopšte ne poštuje, toliko njih delimično poštuje, dok pravo na odsustvo sa rada u slučaju privremene sprečenosti (bolovanje) u potpunosti poštuje skoro 40 odsto poslodavaca.

„Što se tiče diskriminacije na radu na osnovu ličnog iskustva, veliki broj anketiranih odgovorio je pozitivno na pitanje, ali je i veliki broj onih koji su se izjasnili sa ‘Ne želim da odgovorim’, što je zabrinjavajuće jer vodi ka zaključku da ljudi takve odgovore daju isključivo zbog straha buduće diskriminacije“, istakla je „Sloga“.

Anketom su uočene pretnje, pokušaji ucene, pritisci, da poslodavci kontrolišu pojedine sindikate i da znatan broj anketiranih nije upoznat kome se može obratiti u slučaju kršenja njihovih radnih prava.

Sindikat „Sloga“ je u saradnji sa organizacijama civilnog društva, Centrom za dostojanstven rad i uz podrušku Olof Palme Centra u Beogradu ranije pokrenuo inicijativu za promenu Zakona o radu, urađen je novi predlog tog zakona koji je preko Odborničke grupe „Ujedinjeni“ predat u skupštinsku proceduru.

(Autonomija, foto: )