Skip to main content

Sindikat Sloga: Novi zakon o bezbednosti na radu neće poboljšati stanje

Info 06. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Dovoljno pogledati odnos kineskih kompanija prema radnicima i videti da oni bukvalno imaju imunitet u odnosu na naše zakone"

Sindikat „Sloga“ je danas saopštio da neće podržati pripremljeni novi zakon o bezbednosti na radu zato što on radnicima neće doneti suštinsko poboljšanje.

„Iluzorno je očekivati visoke standarde u oblasti zaštite bezbednosti zdravlja na radu u zemlji u kojoj su državne institucije u rukama autokratske vlasti i korumpiranih sindikata koji u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) glume socijalni dijalog“, navela je „Sloga“ u saopštenju povodom današnje odluke SES-a da podrži Nacrt zakona o bezbednosti na radu.

Taj sindikat smatra da će novi zakon možda uticati na poboljšanje uslova rada samo kod pojedinih poslodavaca, na poslovima sa manje rizika, i da je „dovoljno pogledati odnos kineskih kompanija prema radnicima i videti da oni bukvalno imaju imunitet u odnosu na naše zakone, institucije i sam Ustav Srbije“.

„Ništa bolje nije i kod domaćih poslodavaca, posebno onih u rukama države gde upravlja nekvalifikovani kadar, gde se radi sa zastarelom opremom i tehnologijom“, navela je „Sloga“.

Kao primeri nepoštovanja propisa o bezbednosti na radu navedeni su nesreća u rudniku „Soko“, česta izvrtanja cisterni na istrošenim železničkim prugama i stradanje radnika u građevinrstvu.

(Beta)