Skip to main content

Sindikat: Prosvetni radnici godinama trpe nasilje u školama

Info 21. nov 2022.
3 min čitanja

"Šta bi narodni poslanici uradili da im neko izmakne onu njihovu poslaničku stolicu u parlamentu, pa da im se cela Skupština smeje"

Sindikat prosvetnih radnika “Sindikat obrazovanja Čačak” odbacio je kao netačnu tvrdnju ministra prosvete Srbije, Branka Ružića, da nema ekstremnog nasilja u školama i da je ekstremna situacija nastala samo zbog medijskih napisa.

Sindikat je u saopštenju naveo da prosvetni radnici godinama trpe nasilje na svom radnom mestu i sećaju se najmanje deset slučajeva nasilja učenika nad profesorima.

“Nismo zaboravili koleginicu D.I. iz Vladičinog Hana koju je učenik fizički napao i zadao joj teške povrede, zbog jedinice iz matematike, koleginicu S.M. iz pirotske gimnazije koju je učenik na času napao i udarao po glavi, nogama i leđima, zbog jedinice iz francuskog jezika”, navodi sindikat u saopštenju.

Dodaju da je nastavnica geografije V.G. iz Dvanaeste beogradske gimnazije brutalno pretučena na parkingu škole i da je imala teške povrede, a da je profesora D.J. iz Ugostiteljsko turističke škole u Vrnjačkoj Banji učenik na času udario nekoliko puta bejzbol palicom po glavi.

Sindikat navodi i da su učenici napali bejzbol palicom ispred škole nastavnika fizičkog u Tehničkoj školi u Boru D.M., da su na nastavnika informatike u niškoj gimnaziji “Deveti maj” V.Z. dva učenika fizički nasrnula tokom časa, da je profesorki V.R. iz Srednje tehničke škole u Mladenovcu učenik na času udario šamar, jer mu je kako kaže “tako došlo”.

Dalje se navodi da je nastavnika M.P. iz OŠ “Milan Ilić Čiča” u Aranđelovcu u holu škole fizički napao roditelj učenika, daveći ga i preteći mu ubistvom, jer je tokom časa oduzeo telefon njegovom detetu, na nastavnika matematike u OŠ u Bačkom Petrovcu je roditelj fizički nasrnuo tokom polaganja ispita zbog nezadovoljstva ocenom koju je njegovo dete imalo.

Sindikat dodaje da je direktora OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici učenik fizički napao tupim predmetom u predelu glave u učionici škole.

“Verujemo da ministar prosvete Branko Ružić, kao diplomirani politikolog, odlično razume uticaj medija na svest građana, samo što njegova poslednja izjava u javnosti ođekuje kao nepopularna politika svakog državnika, a posebno onog koji se nalazi na samom vrhu obrazovnog sektora”, navodi se u saopštenju.

Sindikat ukazuje da svako ko se bavi obrazovanjem i vaspitanjem, mora da svaki oblik nasilja oceni kao ekstremnu situaciju koja zahteva hitno reagovanje.

“Naravno kada je u pitanju stolica i da ona ne bude izmaknuta, onda se situacija treba ispitati, analizirati, proceniti, oceniti, proveriti, skenirati. I to će potrajati, verovatno taman toliko dok se ne zaboravi, kako su se zaboravljali i svi ostali slični incidenti u srpskim školama“, navodi se u saopštenju predsednika Sindikata Vladimira Adžića.

Sindikat podvlači da prosvetni radnici godinama trpe nasilje na svom radnom mestu, a da se o tome tek sada govori, jer je učenicima neko dao “zeleno svetlo” da se svojih neprimerenih dela “baš nimalo ne zastide”, već da ih plasiraju i promovišu putem društvenih mreža kao čin vredan divljenja.

Dodaje se da su se, s druge strane, nastavnici često stideli pretrpljenog stresa i nasilja koje doživljavaju na svom radnom mestu, da nisu ni želeli da o tome javno govore i da sada, kada se video zapisi nasilja dele putem društvenih mreža, osećaju dodatni bol i poniženje.

“Šta bi zaposleni u drugim profesijama radili da ih neko verbalno vređa i ponižava, da im preti na radnom mestu, da im udari par šamara, da ih pljune u lice i sve to zabeleži kamerom i podeli snimljeni video putem društvenih mreža? Šta bi narodni poslanici uradili da im neko izmakne onu njihovu poslaničku stolicu u parlamentu, pa da im se cela Skupština smeje?”, piše u saopšenju.

Sindikat ističe da se Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije više od decenije bori za uvođenje statusa službenog lica u obrazovni sektor i poziva sve punoletne učenike i njihove roditelje da ih u tome podrže.

“Sindikat obrazovanja Čačak” je većinski gradski sindikat prosvetnih radnika i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

(Autonomija)