Skip to main content

Sindikat Nezavisnost: Uprava SNP-a platila baletsku predstavu 8,8 miliona dinara

Kultura 01. apr 2023.
2 min čitanja

"To je bez kostima i bez scenografije. Za iznos sredstava koji je opredeljen za ovu premijeru komotno smo mogli napraviti dve baletske premijere".

Upravni odbor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu doneo je odluku da o isplatama autorskih ugovora za balet “Kopelija” u iznosu od 8,8 miliona dinara, bez prethodne rasprave o visini honorara, saopštio je danas Sindikat “Nezavisnost” u SNP-u.

Kako se navodi, odluka o enornim honorarima za autorki tim baleta “Kopelija” donet je na sednici Upravnog odbora 19. januara 2023, a već naredng dana sindikati su tražili novu sednicu na kojoj bi se preispitala odluka, ali do nje nije došlo.

Kako se navodi, usledila su upozorenja novom upravniku SNP-a, predsedniku UO SNP-a, Nadzornom odboru SNP-a i pokrajinskoj sekretarki za kulturu, da ugovor za balet “Kopelija” sa autorskim timom iz Mađarske košta enormno mnogo i da ga treba stopirati ili u značajnoj meri finansijski umanjiti.

“Kad na to dodamo da u kući imamo baletskog koreografa koji to može da uradi za svoju platu, a godinama ne radi, jasna je naša reakcija i na osnovu ovoga zatražena je odgovornost i smena direktora UJ baleta SNP-a”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je usledila serija sastanaka na kojima je naloženo upravniku da razgovara sa stranim koreografom i pokuša da sporazumno raskine ugovor ili značajno umanji iznos za plaćanja.

“Uprkos jasnim smernicama upravniku od strane predsednika UO SNP-a, i obećanjima sindikatima da će to biti učinjeno, do toga nije došlo. Vreme su kupovali više od dva meseca da na kraju ne bi uradili ništa”, navodi se u saopštenju i dodaje da je autorski tim došao i počeo je sa radom na predstavi.

Vrednost samo autorskih honorara za balet “Kopelija” je 8,8 miliona bruto, od čega koreografskom timu iz Mađarske pripada oko 6,5 miliona.

“To je bez kostima i bez scenografije. Za iznos sredstava koji je opredeljen za ovu premijeru komotno smo mogli napraviti dve baletske premijere. A za balet ‘Kopelija’, koji se inače igra u bivšim zemljama Sovjetskog saveza kao školska predstava, ovo je previše”, ocenjuju u sindikatu.

Iz sindikata su upozorili da je problema u Belatu SNP-u godinama mnogo, te da su potrebne hitne promene.

Zatražili su na uvid i ugovore iz baletskih predstava iz predhodnih godina, kako bi stekli jasniju sliku o autorskim honorarima SNP-a.

Reč je o baletskim predstavama Katarina Izmailova, Žizela, Dama s Kamelijama, Pinokio, Madam Baterflaj, Vragolanka, Ohridska Legenda, Ana Karenjina, Kopelija, te operama Karmen i Aida.

(Autonomija, Foto: Pixabay)