Skip to main content

Dvadeset četiri godine od rušenja Varadinskog mosta i pogibije Olega Nasova

Vojvodina 01. апр 2023.
< 1 min čitanja

Pored Varadinskog mosta srušen je i Most slobode (3. aprila), dok je Žeželjev most preživeo nekoliko udara bombi i raketa i končano pao 26. aprila

Pre 24 godine, u 5 časova i 5 minuta, NATO snage srušile su Varadinski most i tom prilikom je poginuo Novosađanin Oleg Nasov (29).

Novi Sad će do kraja aprila ostati bez još dva mosta i svih prelaza preko Dunava.

Tog 1. aprila 1999. godine Novosađani se i danas vrlo dobro sećaju, a tog jutra i potom celog dana dolazili su na Kej da se poslednji put pozdrave sa, kako mnogi i danas kažu, najdražim novosadskim mostom.

Oleg Nasov je poginuo dok je biciklom iz Petrovaradina išao na rano dežurstvo u Rafineriju. Poginuo je, a tri meseca kasnije, 2. jula, rodio mu se sin Oleg.

Podsetimo, Varadinski most je pod imenom Most maršala Tita sagrađen kao privremeno rešenje odmah posle rata, 1945. godine, ali na kraju nikada nije zamenjen iako je to trebalo da bude urađeno kako bi brodovi sigurnije prolazili.

Tog aprila 1999. godine, pored Varadinskog mosta srušen je i Most slobode (3. aprila), dok je Žeželjev most preživeo nekoliko udara bombi i raketa i končano pao 26. aprila.

Novi Varadinski most sagrađen je 2000. godine i pušten u saobraćaj početkom oktobra.

Novi Sad je 6. septembra 1999. godine dobio pontonski most koji će između srušenog Varadinskog mosta i stubova Franc Jozefovog mosta stajati do 2005. godine, kada je otvoren Most slobode, koji je obnovljen sredstvima Evropske unije.

Železnički saobraćaj je obnovljen 30. maja 2000. godine kada je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević otvorio montažno-demontažni drumsko-železnički most „Boško Perošević“.

Na gradnju stalnog drumskog-železničkog mosta na mestu nekadašnjeg Žeželjevog Novi Sad je čekao godinama. Prvo je u aprilu 2018. godine otvoren za železnički saobraćaj, da bi u septembru konačno preko njega počela da prelaze i drumska vozila.

(021.rs)