Skip to main content

Silajdžić: Trupe u Brčko i kontrola granice na Drini, pod hitno! Rusija stoji iza svega!

Jugoslavija 30. okt 2021.
4 min čitanja

– Opasno je što Srbija investira u naoružavanje čak i više od svih susjednih zemalja zajedno! I Tuđman i Milošević su dizali tenzije zastrašivanja! Bojim se incidenta koji će izvesti međunarodnu zajednicu na linije razgraničenja, odnosno da EUFOR izađe na entitetsku liniju! Međunarodna zajednica posvećuje pažnju onima koji galame! Palmer karijerista! Moraju prestati teritorijalne aspiracije Hrvatske i Srbije prema BiH! Problem je što naši predlagači izmještaju pregovore u Beograd i Zagreb! Srbiji odgovaraju pregovori u Beogradu, jer se isključuju institucije BiH! Imamo otvorenu prijetnju s Pala! Ponavljaju se devedesete – poručio je na Face TV Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Njegove poruke iz emisije prenosi face.ba. Objavljujemo ih integralno:

Trenutno pregovaraju strana koja nikoga nije napala i koja se branila i strana koja je napadala i presuđeno joj je u Hagu! Međunarodna zajednica kaže da te dvije strane prave kompromis! Kompromis između onih koji su napadali i onih koji su se branili je na štetu evropskih standarda!

Bh. strana je pod pritiskom i ucjenama! Sve što Palmer radi je protivno svim američkim principima i onome kako se godinama Amerika odnosila prema Balkanu! Escobar kaže da BiH treba biti multietnična, inkluzivna, demokratska i suverena! U ovim pregovorima pravi se kompromis na račun svega o čemu je govorio Escobar! Pregovori se vrše u ambijentu ucjena!

Većina u BiH nema glas, jer da ima, mi bismo davno bili u NATO-u! U presudama konstitutivnost ne postoji i ne znam zašto se nameće! Ne znam zašto predstavnici međunarodne zajednice idu u susret onima koji neće ni demokratiju ni evropske principe! Tu ima i naše krivice! Razgovarao sam s moćnim čovjekom iz SAD-a koji mi je rekao: „Tužni smo; srce nam se slama zbog toga što ne radite kako treba u Washingtonu!“ U našoj ambasadi u Washingtonu nemamo nikoga ko će zastupati interese većine građana!

Washington je prva politička i diplomatska destinacija! Sada pregovaramo pod ucjenama Dodika! To nisu pregovori! Ako će biti rata, čime se branimo?! Koja je naša borbena spremnost?! Nemamo letjelice za niskoleteće letove! Opasno je što Srbija investira u naoružavanje kao sve ostale susjedne zemlje, pa čak i više! Zašto je fokus na Izbornom zakonu, čiji je to prioritet?! Govorili smo o izmjeni Ustava i završili samo na Izbornom zakonu! Nije napadnut samo Izborni zakon! Izborni zakon postaje okvir za principe umjesto obrnuto! Kakvu državu ćemo napraviti pod prijetnjom?!

Četiri nevladine organizacije su napravile principe izmjena Ustava BiH o kojima bi trebalo pregovarati! Oni koji sada pregovaraju nemaju principe, a ne možemo pregovarati bez principa! Predstavnici većine pregovaraju pod pritiskom ucjena! Ovdje nije bilo građanskog rata, bila je agresija! Ne ulazi se u pregovore s nekom minimalnom pozicijom! Opasna je pozicija u kojoj se nalazi međunarodna zajednica! Prevarit će se kao oni koji su napali BiH pa dobili batine! Sve vrijeme se diže tenzija zastrašivanja! Tako su radili i Tuđman i Milošević! Bojim se incidenta koji će izvesti međunarodnu zajednicu na linije razgraničenja, odnosno da EUFOR izađe na entitetsku liniju! Ekstremni nacionalizam nikome ne donosi dobro! Kakav „Otvoreni Balkan“ s ljudima koji ne žele priznati genocid?! Gajim prezir prema onome ko ne priznaje genocid za koji cijeli svijet zna da se dogodio!

Specijalitet Velike Srbije je bilo spaljivanje na lomačama! Ne bih žurio sa „Otvorenim Balkanom“! Dobro je što neki pokazuju pravo lice govoreći da će upotrijebiti silu! Međunarodna zajednica će ići putem koji je najlakši i najbrži! Međunarodna zajednica posvećuje pažnju onima koji galame!

Ovdje su sankcije prevaziđene! Trupe u Brčko i kontrola granice na Drini pod hitno! To trebaju da urade NATO i EUFOR ako nemaju neki dogovor s Rusijom! Rusija stoji iza svega što se kod nas događa! Brčko i granice prema Drini su ključne tačke! Znamo šta je dolazilo preko Drine! Ispada da je dobro počiniti genocid i praviti se kao da ništa nije bilo! Većina nije za to što rade predstavnici međunarodne zajednice! Biden je poslao ove ljude, a drugačije je govorio u Senatu! Palmer je karijerista! Nadam se da će James O’Brien pomoći oko Ustava BiH! Ne pravi se Ustav na žurbu! Imamo problem pada standarda! Neminovan je rast cijena energenata i inflacija! Neprijatelji BiH se bave šumama, hidroelektranama, aerodromom u Trebinju, državnim zemljištem! To je jedan od razloga agresije na BiH, samo je stanovništvo smetalo!

Jedino me Nermin Nikšić kontaktirao i pitao šta da radi! Treba nam temeljita reforma! U Dejtonu piše konstituenti, a ne konstitutivni! Entitetsko glasanje je nelegitimno, jer nije proveden Aneks 7! Entitetsko glasanje je suvišno! Aprilski paket entitetskim glasanjem daje pravo politici koja je sve uzrokovala da legalno rapusti Parlament i Predsjedništvo!

Treba utvrditi šta je to vitalni nacionalni interes, jer ne može sve biti vitalni nacionalni interes! Ne može nikakav feudalni poglavica da štiti građane! Trebamo imati normalne odnose s Hrvatskom i Srbijom, ali njihove teritorijalne aspiracije prema BiH moraju prestati! Hoće da osvoje teritoriju druge države, a nemaju ljudi ni za svoju! Otkud Milanoviću pravo da predlaže nešto za BiH?! Problem je što naši predlagači izmještaju pregovore u Beograd i Zagreb! Srbiji odgovaraju pregovori u Beogradu, jer se isključuju institucije BiH! Beogradu smetaju institucije, jer su institucije država! Nismo se svađali sa Srbima, pa nemamo se za što ni miriti! Neka se izvine majkama u Srebrenici! Oni koji negiraju genocid su gori od onih koji su ga počinili!

Neki iz EU neće BiH i Albaniju, jer su većinski muslimanske države! Dodik pravi najveće probleme i naziva Bošnjake muslimanima! Niko nikada nije tražio stvaranje muslimanske države! Nikada Bošnjaci nisu dijelili Bosnu na tri dijela! Holbruk nas je pitao hoćemo li muslimansku državu ili državu BiH! Alija Izetbegović je rekao da hoćemo državu BiH! Holbruk je rekao da moramo imati Parlament, Predsjedništvo, entitete itd.! Država bez Parlamenta nije država! Očekujem reakciju međunarodne zajednice! Otvoreno spominjanje sile mora imati reakciju međunarodne zajednice! Ne mogu biti legitimni izbori kada se pregovara pod prijetnjom! Nepotreban sam, ali ako dođe do belaja – tu sam! Ko god da se kandiduje za Predsjedništvo, treba ga pitati šta je uradio do sada! Jedan od prigovora Amerike je bio da na vlasti imamo puno nekompetentnih ljudi! Trebaju nam mladi ljudi, a ne ambulantna populacija poput mene! Priznajte genocid, izvinite se, pa da razgovaramo kao ljudi!

(Antena M/Face.ba, foto: N1)