Skip to main content

Šid: 1 slikar, 10 fotografa, 20 dela

Kultura 13. sep 2014.
< 1 min čitanja

Radovi deset umetničkih fotografa inspirisani delima Save Šumanovića biće predstavljeni od 12. septembra u prostoru stalne postavke Galerije slika “Sava Šumanović” u Šidu uz originalna dela kojima su inspirisani.

Izložba “Sava Šumanović – 1 slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela” nastala u saradnji Galerije “Sava Šumanović” sa Color Press Group.

Izložbom će na nov način biti predstavljeno stvaralaštvo Šumanovića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara.

Doživljajem umetničkih dela Šumanovića kroz objektiv 21. veka otvara se novi dijalog sa posetiocima šidske galerije.

Modernost i aktuelnost koja je ostvarena kroz tu izložbu, kako je istakla Galerija “Sava Šumanović”, u potpunom je skladu sa stvaralaštvom Šumanovića.

Šumanović je rođen 1896. u Vinkovcima, a učio slikarstvo u Zagrebu, gde je i imao prve dve samostalne izložbe, 1918. i 1920. Potom je otišao u Pariz, gde je pohađao privatni kurs kod Andre Lota. Nakon izložbe u Zagrebu 1921. godine, odlazi u Beograd, gde izlaže na petoj Jugoslovenskoj izložbi 1922. Tada se pridružuje i Grupi slobodnih. Kasnije je bio i član modernistički orijentisane grupe Oblik.

Nakon eksperimenta sa kubizmom, Šumanović je ušao u fazu sličnu klasicizmu, a u tom periodu je ponovo boravio u Lotovom ateljeu, gde se zainteresovao za Pusena i neoklasicizam. Po povratku iz Pariza, naslikao je slike Pijani brod i Doručak na travi, kao retke primere ekspresionizma u svom opusu.

Preživeo je nervni slom 1930. godine i nastanio se u Šidu, gde je slikao predele, mrtve prirode i ciklus aktova Šiđanke.

Streljan je 1942. godine sa grupom građana, za vreme ustaške Nezavisne države Hrvatske.

(SEEcult)