Skip to main content

SES: Biće posledica po srpsku ekonomiju zbog sukoba u Ukrajini

Info 03. мар 2022.
< 1 min čitanja

Potpredsednica Saveza ekonomista Srbije Dragijana Radonjić Petrović izjavila je danas da će se efekti invazije Rusije na Ukrajinu odraziti i na srpsku ekonomiju, ali je još uvek rano govoriti o tome kolike i kakve će biti posledice.

„Ni iz jedne krize ne izlazi bezbolno. Ono što nije dobro što mi iz jedne krize, još nezavršene, ulazimo u drugu. Još nismo oporavljeni od krize koja je izazavana pandemijom i koja traje dve godine i zbog koje naše poslovanje još uvek nije normalizovano, iako smo bili na putu da se ono normalizuje“, kazala je Radonjić Petrović novinarima.

Kako je dodala, posledice krize izazvana sukobom u Ukrajini će osetiti čitav svet, a kakvi će efekti krize biti i kako će se ona prebroditi, zavisi od njenog trajanja i kada će se stanje normalizovati.

„Ipak, i da se sukob završi danas kriza će se osetiti, jer su u pitanju tektonski poremećaji između velikih sila“, istakla je Radonjić Petrović navodeći kao primer poremećaja tržišta žitarica, jer su Rusija i Ukrajina pojedinačno najveći svetski proizvođači pšenice i kukuruza.

Podsetila je da još nema ni sumiranih negativnih efekta krize iz prethodne dve godine, što je, kako je navela, moguće uraditi tek kada se bude stabilizovalo poslovanje.

Potpredsednica Saveza ekonomsista Srbije očekuje i da će se donositi određene mere kako bi se nova ova kriza ublažila, ali takođe smatra da je još rano govoriti o tome.

(Beta)