Skip to main content

Server: Amerikanci žele proevropske partije u vladi

Info 24. sep 2023.
4 min čitanja

"Jasno su stavili do znanja da ne žele proruske snage, koje su i prosrpske"

Formiranje vlade u parlamentarnim sistemima je često teško. Ipak, čini se da su teškoće u Crnoj Gori oko formiranja vlade unutrašnje prirode. Snage koje zagovaraju pridruživanje EU treba da rade zajedno – kaže u razgovoru za Pobjedu profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ u Vašingtonu Danijel Server.

On ističe da su SAD poslale jasne poruke Crnoj Gori i da nije njihova odgovornost da stabilizuju ovdašnje prilike.

-Ne mislim da je američka odgovornost formiranje vlasti u Crnoj Gori, niti stabilizacija tamošnje situacije. Amerikanci su jasno stavili do znanja da ne žele proruske snage, koje su i prosrpske, u vladi. To mi se čini više nego dovoljno američke intervencije – poručuje Server.

Na pitanje da li američku politiku u regionu vode samo Gabrijel Eskobar i Kristofer Hil i zašto ne vidimo značajnije učešće Viktorije Njuland Server kaže da se sada vodi američka politika sa kojom nije saglasan.

-Ovo je pitanje za Viktoriju, ne za mene. Čini mi se da su Gabrijel i Kris zaduženi za politiku sa kojom se ja ne slažem. Ali moram pretpostaviti da imaju odobrenje nadređenih – to je svakako bilo očigledno kada je Derek Šole bio u Stejt departmentu – objašnjava Server za Pobjedu.

Vučić kao kum svih Srba

U kontekstu regiona Server je izrazio veliko zadovoljstvo što će biti dio tima pokrenute „Opservatorije za Zapadni Balkan“ Instituta Nju lajns (New Lines Institute) izrazivši nadu da će vidjeti „istu posvećenost novim perspektivama, dubokoj analizi i oštrim kritikama novih linija na Balkanu“.

Ipak, oprezan je jer se plaši da možda neće ispuniti svoja očekivanja.

Danas na Balkanu vidim više istih etničkih nacionalističkih ambicija koje su proganjale region 1990-ih, dok su volja i kapaciteti opali – kazao je Server.

Dodaje da nastojanje da se politika usmjeri ka autokratama i da im se omogući da iskoriste etničku polarizaciju regiona djeluje previše poznato.

Najambiciozniji poduhvat ove vrste je sa sjedištem u Beogradu, ukazuje Server.

Server je kazao da, uz podršku Srpske pravoslavne crkve i srpskih bezbjednosnih službi udruženih sa Rusijom, Aleksandar Vučić ima za cilj da postane izabrani autokrata i kum Srba širom regiona.

U Bosni i Hercegovini to čini, ističe, tražeći punu kontrolu nad Miloradom Dodikom, koji se bori da održi svoju autonomiju. Ipak, Dodiku je potrebna finansijska i ideološka podrška Srbije.

U Crnoj Gori, ističe Server, Vučić to radi preko nedavnih pobjednika i voljnih izbornih zastupnika.

-Među njima su i predsjednik Jakov Milatović i mandatar Milojko Spajić – istakao je Server.

Na Kosovu je, napominje Server, Vučićev fokus na sjeveru.

Kao dio ,,Opservatorije za Zapadni Balkan“ od njega je, kaže, traženo da se fokusira na Kosovo.

-Tamo je Beograd nastavio da kontroliše Srbe u četiri opštine sjeverno od Ibra od kraja rata 1999. Beograd odlučuje o njihovoj saradnji i nesaradnji sa Prištinom. Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić imaju malo šta reći – rekao je Server.

Odbijanje da se prihvate kosovske registarske tablice, bojkot posljednjih opštinskih izbora, nasilni protesti protiv gradonačelnika koji nijesu Srbi, napad na vojnike NATO-a, kidnapovanje kosovske policije na sjeveru i odbijanje da se garantuje učešće na novim izborima – o svemu tome se odlučuje u Beogradu.

Poruka je, konstatuje Server, da Srbija neće dozvoliti da se Srbima sa sjevera upravlja u ustavnom okviru Kosova osim ako ne dobiju – preko Zajednice srpskih opština – virtuelnu autonomiju koja bi ih uklonila iz tog okvira.

-Rusiji se to sviđa, ali šta je sa EU i SAD – pita se Server.

U svakom slučaju, navodi, Priština gubi, de facto ili de jure.

-Jasno je zašto bi Rusija ovo željela. Etnička podjela Kosova predstavlja presedan koji bi mogao biti koristan za djelove Ukrajine pod ruskom okupacijom. Takođe, podriva dostignuće Zapada, projekat izgradnje države na Kosovu. Uprkos brojnim nesavršenostima, Kosovo je najuspješnije od svih država na Balkanu od 1995. a možda i širom svijeta – naglasio je Server.

Manje je, kaže, jasno zašto EU i SAD podržavaju ovu etnonacionalističku ambiciju da postoji odvojena uprava na Kosovu.

-Naravno, Brisel i Vašington poriču da podržavaju etničku podjelu. Ali da li ste čuli nešto od njih o povratku Albanaca i drugih nesrba u Sjevernu Mitrovicu, koja je prije 1999. bila naseljena većinski srpskim stanovništvom? Da li su insistirali da Beograd ponudi isti status Albancima na jugu Srbije koji žele za Srbe na sjeveru Kosova – pita se Server.

Pošto je Velika Britanija istupila iz EU, a Njemačka rastrojena, Mađarska i Hrvatska ga podržavaju, i pet država EU koje nijesu priznale Kosovo, Borelj smatra da ima adekvatnu podršku država članica.

Od Lajčaka očekivao više

Server kaže da je od Miroslava Lajčaka, koji je odigrao ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore, očekivao mnogo više.

-Međutim, on je takođe obećao, kada je prvi put postao slovački ministar spoljnih poslova, da će Bratislava priznati Kosovo. Ali nije uspio da ispuni to obećanje – naglasio je Server.

Misterioznija je pozicija Vašingtona, tvrdi Server.

-Čini se da djelimično potiče od ljudi koji su proveli previše vremena slušajući Srbe kako jauču o tome kako su Sjedinjene Države neljubazne prema Srbiji. Neke diplomate smatraju da je sve što Beograd želi bolji dogovor za Srbe u susjednim zemljama. Takođe, odražava ambiciju za „Evropu cijelu i slobodnu“, sa Srbijom na Zapadu. Bez ikakvih dokaza, američke diplomate tvrde da je Beograd prigrlio Zapad, čak i dok povećava saglasnost sa Moskvom i Pekingom. Malo sumnjam i da srpska municija koja završi u Ukrajini zapravo više ide u Rusiju – ocijenio je Server.

On je stava i da ljetnja Vučićeva posjeta predsjedniku Zelenskom nije imala za cilj da podrži Ukrajinu, već da spriječi Kijev da prizna Kosovo.

Rezultat je izolacija Kosova, smatra Server, dodajući da je problem što je Kosovo izolovanije nego ikad.

Marija Jovićević(Pobjeda, foto: Medija centar Beograd)