Skip to main content

Serija slučajeva femicida u BiH su ‘zvona za uzbunu’

Jugoslavija 15. nov 2023.
2 min čitanja

"Nužno je raditi i na prevenciji kao i na ojačavanju represivnih mehanizama, te da je važno da sve žene znaju da nisu same i da znaju kome se mogu obratiti ako se nađu u opasnosti"

Hitno se moraju popraviti i represivni i preventivni društveni mehanizmi za zaštitu žena od nasilja u porodici i femicida, poručeno je 15. novembra na konferenciji za medije u Sarajevu, sazvanoj nakon što se u Sarajevu dva dana ranije desilo još jedno ubistvo žene, kako je saopštila policija.

Tridesetčetvorogodišnji A.B. osumnjičen je da je u Sarajevu 13. novembra ubio bivšu partnerku u stanu u kojem je živjela sa njihovim djetetom.

Na konferenciji na novinare, na kojoj su govorili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, omudsmeni za ljudska prava, kao i predstavnici nevladinog sektora iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, rečeno je da zakoni „nisu usklađeni sa međunarodnim konvencijama, te da današnje stanje ne obeshrabruje buduće potencijalne porodične nasilnike“.

„Nemamo ni od nove vlade (Federacije BiH) pravi pristup, kao što nismo ni od stare vlade imali po ovom pitanju. Treba nam novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, ali i izmjene i dopune Krivičnog zakona“, rekla je Alma Kratina, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Ana Vuković, direktorica Gender Centra Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je kazala kako „nema opravdanja za nasilje nad ženama, niti postoji krivica žena koje su žrtave nasilja.

Istakla je da je nužno raditi i na prevenciji kao i na ojačavanju represivnih mehanizama, te da je važno da sve žene znaju da nisu same i da znaju kome se mogu obratiti ako se nađu u opasnosti.

Osumnjičeni za ubistvo i ranije osuđivan zbog nasilja u porodici

Osumnjičeni za ubistvo u Sarajevu je vodio sudski spor sa tridesetjednogodišnjom žrtvom oko skrbništva nad zajedničkim djetetom. Nakon ubistva je otišao u svoj stan gdje ga je policija kasnije uhapsila. Dijete su preuzeli socijalni radnici.

Muškarac inicijala A.B. je već osuđivan zbog nasilja u porodici, a u toku je i postupak koji se protiv njega vodi zbog zloupotrebe droge. U aprilu ove godine je zbog porodičnog nasilja tako bio osuđen na tri mjeseca zatvora.

U Bosni i Hercegovini je održano i nekoliko protesta zbog ubistva žena u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prema istraživanju OSCE-a tri od pet žena u BiH smatra da je nasilje uobičajena pojava u njihovim zajednicama, dok su četiri od deset žena iskusile psihičko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od partnera ili drugih osoba.

Gotovo polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, a više od 40% njih ne zna šta treba činiti ako dožive nasilje. Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, navodeći sram, materijalnu ovisnost, nedostatak informacija, nepovjerenje u službe i strah, kao razloge zbog kojih ne prijavljuju nasilje relevantnim institucijama.

Prethodno žrtve moraju imati i povjerenje u institucije kojima prijavljuju zlostavljanje, navedeno je u istraživanju.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Autonomija)