Skip to main content

Senatorica Shaheen kaže da Radoičića treba uhapsiti zbog Banjske

Jugoslavija 19. феб 2024.
2 min čitanja

"Nakon događaja u Banjskoj, Srbija je pustila Radoičića na slobodu, ali pod uslovom da ne putuje na Kosovo"

Američka senatorica Jeanne Shaheen izjavila je da Milana Radoičića treba uhapsiti i suočiti s pravdom za događaje u Banjskoj i Zvečanima u septembru prošle godine.

Shaheen, koji učestvuje na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, rekla je da se odvojeno sastala sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istaknuvši da, što se Radoičića tiče, strane moraju sarađivati.

„Mislim da bi trebali uhapsiti Radoičića i odvesti ga u zatvor. On je priznao svoju umiješanost i ono što se dogodilo 24. septembra, ubistvo [kosovskog policajca i trojice srpskih napadača], sada mora odgovarati za te radnje. Kosovo i Srbija trebaju sarađivati po ovom pitanju“, rekla je tokom panela koji se fokusirao na situaciju na Balkanu.

Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke Srba na Kosovu koja uživa potporu službenog Beograda, preuzeo je odgovornost za napad u Banjskoj, kada je skupina naoružanih Srba napala kosovsku policiju, ubivši jednog narednika. U sukobima koji su uslijedili u ovom zvečanskom selu ubijena su i tri srpska napadača.

Kosovo je za napad, koji smatra terorističkim, okrivilo Srbiju, no Beograd je negirao da je umiješan u to. Priština je zatražila da Srbija izruči Radoičića.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla (Dželjalj Svečlja) prije nekoliko je dana saopštio da su svi osumnjičeni za napad u Banjskoj na sjeveru Kosova u septembru prošle godine uvedeni u međunarodni sistem INTERPOL-ovih potjernica.

Nakon događaja u Banjskoj, Srbija je pustila Radoičića na slobodu, ali pod uslovom da ne putuje na Kosovo.

„Ovo je važan korak i kao takav ima puni učinak kada ih Srbija, koja pruža utočište za teroriste, preda našim vlastima da odgovaraju pravdi“, izjavio je Sveçla 16. februara.

Nekoliko dana nakon napada, Sveçla je izjavio za Radio Slobodna Europa da je u napad bilo uključeno „više od 80 terorista“.

Tokom panel rasprave u Münchenu, demokratska senatorica Shaheen, koja je u prošlosti posjetila zemlje u regiji zapadnog Balkana, uključujući Kosovo i Srbiju, rekla je da je važno da se SAD i Evropska unija fokusiraju na ono što se događa na zapadnom Balkanu, bilo u odnosima Kosova i Srbije, bilo u Bosni i Hercegovini ili u procesu proširenja EU.

Vezano za posljednju temu, kazala je kako zemlje koje donose teške odluke i provode reforme trebaju biti nagrađene na putu ka evropskim integracijama.

„Gradimo koaliciju u Senatu da podržimo napore na Zapadnom Balkanu“, rekla je.

Shaheen je dodala da će nastaviti vršiti pritisak na administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da podrži mirovne napore na zapadnom Balkanu.

„Želim naglasiti da su ti diplomatski napori javni i privatni. Dakle, postoje stvari koje se događaju iza kulisa koje pomažu ‘pomaknuti loptu’ tako da se stvari koje se javno kažu pokrenu“, rekla je Shaheen.

Kosovo smatra SAD svojim najvećim saveznikom. No, nedavno su se odnosi između Prištine i Washingtona zaoštrili nakon što je Kosovo počelo primjenjivati uredbu o gotovinskom plaćanju, koja isključuje korištenje srpskog dinara za plaćanje – valute koju koristi srpsko stanovništvo na Kosovu.

Američki dužnosnici izjavili su da je ignoriranje njihovog zahtjeva za odgodom provedbe uredbe Centralne banke Kosova (CBK) utjecalo na kvalitetu odnosa između SAD-a i Kosova.

SAD je tvrdio da je uredba odobrena bez prethodnih konsultacija i bez razmatranja negativnih učinaka koje bi mogla imati na srpsko stanovništvo na Kosovu.

Srbija je oštro kritizirala uredbu CBK-a, tumačeći je kao cilj Vlade Kosova da deportira Srbe.

Srbija za Srbe na Kosovu izdvaja milione eura tako što im kroz paralelni sistem isplaćuje plaće, penzije i dodatnu pomoć.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Autonomija)