Skip to main content

Senat Univerziteta poništio doktorat ministra finansija Siniše Malog

Građani 22. dec 2021.
2 min čitanja

Senat Univerziteta u Beogradu poništio je danas zbog plagijata doktorat ministra finansija Siniše Malog, koji je on stekao 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka.

Odbor za profesionalnu etiku ranije je utvrdio neakademsko ponašanje ministra Malog prilikom izrade doktorata a Senat je današnju odluku doneo na osnovu toga.

Senat je odluku usvojio jednoglasno.

Istu odluku Senat je usvojio i 2019. godine, ali se Mali žalio na poništavanje doktorske disertacije Upravnom sudu, pa se Senat danas ponovo izjašnjavao o tom pitanju.

PSG: Mali da podnese ostavku posle odluke Univerziteta o poništenju doktorata

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da ministar finansija Siniša Mali treba da podnese ostavku jer mu je beogradski Univerzitet poništio doktorat.

„Smatramo da je potrebno ostaviti 24 sata Siniši Malom da pokaže da poseduje savest i sam podnese ostavku, a ukoliko se to ne desi zahtevaćemo od predsednice vlade Ane Brnabić da ga po hitnom postupku smeni sa te pozicije“, naveo je PSG u saopštenju.

DS pozvala premijerku Anu Brnabić da hitno smeni ministra finansija Sinišu Malog

Odlukom Univerziteta u Beogradu da se poništi diploma doktora nauka Siniše Malog zbog drskog plagijata, sačuvan je obraz i dostojanstvo obrazovnog sistema u Srbiji, saopšteno je danas iz Demokratske stranke (DS).

Vanredni profesor Pravnog fakulteta u Nišu Darko Dimovski, koji je i član Resornog odbora za obrazovanje DS, povodom poništenja diplome aktuelnog ministra finansija, naveo je u pisanoj izjavi da su svi svesni da „Siniša Mali neće sam dati ostavku, a da delo plagiranja doktorata ne sme da prođe bez političkih posledica“.

„Zbog toga, DS poziva predsednicu vlade Anu Brnabić da odmah u hitnom postupku pokrene proceduru za smenu ministra finansija u njenoj Vladi“, rekao je Dimovski i dodao da će, ako se to ipak ne desi, nakon promene vlasti biti preispitani i svi ostali „sumnjivi doktorati“.

Dimovski je dodao da je „ova odluka ohrabrila celokupnu akademsku zajednicu, ali i građane Srbije“, kao i da je „jasno da nema više mesta bilo kojoj vrsti straha i da pritisci ne daju željeni rezultat“.

Nova stranka traži ostavku Siniše Malog posle odluke o poništenju doktorata

Nova stranka pozvala je danas ministra finansija Sinišu Malog da podnese ostavku pošto je Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno odlučio da zbog plagijata poništi njegov doktorat.

Iz te stranke su ocenili da Mali nije samo izvršio krivično delo već i da je „upornim izbegavanjem da preuzme odgovornost postao simbol odnosa vlasti prema obrazovanju uopšte, koje je u Srbiji godinama unazad sistemski urušavano“.

„Mali ne samo što je obmanjivao javnost sve ovo vreme, nego su on i ostale pristalice aktuelnog režima koristile svaku priliku da upute najpogrdnije uvrede svakome ko se barem usudio da dovede njegov tzv. ‘doktorat’ pod znak pitanja“, naveli su iz Nove.

Najavili su i da će u slučaju da Mali sam ne podnese ostavku, pozvati premijerku Anu Brnabić da smeni ministra finansija a da potom „pozove na ostavku i vladu koju vodi“.

„U suprotnom će još jednom biti dovedeno u pitanje raspolaganje vladajuće Srpske napredne stranke adekvatnim kadrovima, kada boljeg od onog kojem je Senat Beogradskog Univerziteta javno poništio doktorat nemaju“, stoji u saopštenju.

(tekst i foto: Beta)