Skip to main content

Seminar: Mladi u regionu zaglavljeni u zamrznutom ratu zbog formalnog obrazovanja

Građani 06. jun 2023.
< 1 min čitanja

Drinska letnja škola za mlade novinare i aktiviste

Formalno obrazovanje u Srbiji ne omogućava mladima da se istinski upoznaju sa istorijom svoje države i zločinima koji su u njeno ime počinjeni, te oni ostaju zaglavljeni u zamrznutom ratu kome čak nisu ni svedočili, zaključeno je na Drinskoj letnjoj školi, koju su organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Forum ZFD.

Drinska letnja škola za mlade novinare i aktiviste iz Srbije okupila je više od 20 mladih ljudi s ciljem da nauče više o pitanju odgovornosti za ratne zločine u toku ratova u Jugoslaviji, sa posebnim fokusom na genocid u Srebrenici.

Kako se čulo na seminaru, važno je uzeti u obzir da je poslednji korak u realizaciji svakog genocida upravo prećutkivanje od strane onih koji su zločin počinili ili onih koji su na taj zločin okretali glavu.

Kako je rekao Horhe Santajana, čiji ispis stoji na ulazu u memorijalni kompleks Aušvic-Dahau: “Oni koji se ne sećaju prošlosti osuđeni su da je ponavljaju”, rečeno je na seminaru.

Učesnici seminara su imali priliku da čuju više o deportaciji i mobilizaciji izbeglica iz Bosne i Hercegovine u Srbiji, ali i o logorima Šljivovica i Mitrovo polje, takođe u Srbiji, u kojima su Bošnjaci bili zatočeni i zlostavljani.

Poslednjeg dana Drinske letnje škole učesnici su posetili Memorijalni centar u Potočarima, gde su mladi imali jedinstvenu priliku da saznaju više o toku dešavanja uoči genocida, na koji način su masovna ubistva sprovedena, ko je odgovoran za ovaj zločin, kao i kako se zajednica u istočnoj Bosni oporavlja nakon te sedmice u julu 1995. u toku koje su ubijena 8.372 muškarca i dečaka.

Projekat ima za cilj angažovanje medija, umetnosti i aktivizma u borbi protiv negiranja genocida.

(Autonomija)