Skip to main content

Sekulić: Vučić ne može da se okrene ka Istoku, Srbija da redefiniše politiku

Info 09. jun 2022.
3 min čitanja

Glavni urednik agencije FoNet Zoran Sekulić izjavio je za N1 da će Srbija morati da redefiniše svoju spoljnu politiku, i ocenio da Aleksandar Vučić “ne može da se okrene ka Istoku, uprkos istraživanjima javnog mnjenja koja govore da je ogroman deo građana Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji”.

Sekulić je naveo da mora doći do redefinisanja naše spoljne politike.

„Prvo se pričalo o ‘četiri stuba’ naše spoljne politike, a onda o ‘dve stolice’, a mislim da ni od jedne ni od druge spoljne politike nema ništa i da je ona u fazi tranzicije. Srbija mora da napusti koncept politike koju je do sada vodila, gledajući na četiri strane sveta, ili namigujući barem na dve u isto vreme. Milsim da je vreme balansiranja i pokušaja ‘spoljnopolitičkog veleslaloma’ između ključnih centara u svetu prošlo. Tako da smo mi u fazi redefinisanja spoljne politike“, rekao je Sekulić.

Precizirao je da je u pitanju tranzicija ka spoljnoj politici koja će biti u skladu sa strateškim opredeljenjem ove zemlje, odnosno – da postane članica Evropske unije.

Ocenio je da je Evropa od 24. februara “postala jedna potpuno drugačija tvorevina”, i da je došlo do skoro jedinstvenog stava kada je reč o novom spoljnopolitičkom konceptu unije.

“EU je sada postrojena u jednom redu. Vidimo da se slično ponaša i naše okruženje. Dakle, Srbija više ne može da sedi na dve ili četiri stolice, mora konačno to da prelomi. A još nije odlučila, i nisam siguran ni kako će, ni s kim će tu spoljnu politiku da redefiniše”, naglasio je Sekulić i dodao da će se “ubuduće gledati samo konkretni rezultati”.

Sagovornik N1 smatra da u sadašnjoj političkoj situaciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić “ne može da se okrene ka Istoku, uprkos istraživanjima javnog mnjenja koja govore da je ogroman deo građana Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji”.

“Ako je ikada to vreme postojalo, postojalo je u prošlom veku, i ti odnosi koji su postojali će neminovno morati da se promene. E sada, pitanje je koliko ćemo od tog zaokreta da dobijemo, a šta ćemo da izgubimo. Mislim da Vučić na to gleda sa pozicije sopstvenog interesa i sopstvene vlasti, mada ruku na srce, taj zaokret će sigurno proizvesti ozbiljne implikacije za zemlju, i on to ne može da zanemari”, istakao je Sekulić.

Govoreći o pisanju Radija Slobodna Evropa o izveštaju obaveštajaca EU o srpskoj opoziciji, on je naveo da su izvori upitni, i ocenjuje da je u pitanju “tekst koji po bilo kom osnovu može da impresionira sa stanovišta saznanja i analiza koje su navedene”.

“Pogotovo što se stava oznaka poverljivo tiče, kada mi takve stvari čitamo i slušamo svakog dana u raznim medijima, ili u javnim nastupima. Možda je malo neprijatno za Dragana Đilasa što je stavljen u taj kontekst, ali ni to nije preveliko iznenađenje za dobar deo javnosti, znajući da je od njegovog sastanka sa Vučićem, neka vrsta sumnje u javnom opticaju nakon svega toga”, rekao je Sekulić.

Po njemu je nakon objavljivanja izveštaja najzanimljivija reakcija predsednika Vučića koji je izjavio da je izveštaj uvredljiv za srpsku opoziciju.

“Ne smeta mu onaj deo izveštaja gde se kaže da kupuje vreme da bi pripremio javnost u vezi sa sankcijama (Rusiji), ali je našao u celom tom izveštaju kao najzanimljivije to da bruka opoziciju. I te stvari se koriste za unutrašnje političke potrebe”, konstatovao je Sekulić.

Podseća i da su istog dana kada se ovaj izveštaj našao na sajtu Radija Slobodna Evropa i kada je Stranka slobode i pravde poslala Borelju pismo u kome ga je pitala da li je sve to verodostojno, da su Vučić i Borelj pričali telefonom.

“Borelj je posle tog razgovora rekao da se na Srbiju računa kao na ozbiljnog partnera proevropske provenijencije. Dakle, ne kao na budućeg člana, već kao na pouzdanog partnera”, rekao je Sekulić.

(N1)