Skip to main content

Sejo Sexon uskratio Karajliću pravo na izvođenje pesama Zabranjenog pušenja

Kultura 19. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Lažno se predstavljao na krajnje neukusan i neprimeren način"

Jedan od osnivača sarajevske rok grupe Zabranjeno pušenje Davor Sučić alias Sejo Sexon saopštio je danas da je povukao dozvolu za javno izvođenje svojih pesama koje je u Srbiji i inostranstvu izvodio bivši pevač i suosnivač tog benda Nenad Janković, u javnosti poznat kao Nele Karajlić.

Kako se navodi, zabrana se odnosi na koncerte i medijske nastupe koje Janković ima sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

U saopštenju se navodi da je Janković u više navrata koristio brend i autorska dela Zabranjenog pušenja i da se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, kao i da je drugim ljudima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

„Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimeren način, u saradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem, vršio izmene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obaveštavanja i odobrenja većinskih i legalnih autora, te uz potpunu izmenu originalnog duha i estetike dela koje je koristio“, dodaje se.

Sučić je dodao da je povukao dozvolu za javno izvođenje svojih dela, kako na teritoriji Srbije tako i u inostranstvu, do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od „zloupotreba imena, autorskih dela i nezakonitog ponašanja Jankovića i organizatora koncerata koji takve programe promovišu“.

(Beta, foto: N1)