Skip to main content

Šef rumunske vladajuće partije osuđen na zatvor

Jugoslavija 21. јун 2018.
< 1 min čitanja

Lider rumunske vladajuće Socijal-demokratske partije Liviu Dragnea osudjen je danas na 3,5 godine zatvora u slučaju fiktivnog zapošljavanja, što je udarac njegovoj ambiciji da ostane glavni igrač na političkoj sceni zemlje.

Dragnea (55) ipak neće otići u zatvor dok presuda koju je izrekao vrhovni kasacioni sud ne prodje žalbeni postupak. Dragnea tvrdi da nije kriv za nedela koja mu se stavljaju na teret.

Presuda dolazi u vreme dubokih napetosti izmedju vladajuće većine i rumunskog pravosudja koje vlasti optužuju da stvara „paralelnu državu“ i „izmišlja slučajeve“ protiv političara.

Dragnea, šef vladajuće partije i predsednik donjeg doma parlamenta, proglašen je krivim da je „podstakao“ dva radnika centra za zaštitu dece da rade za lokalni ogranak partije koju je u tom trenutku vodio.

Te aktivnosti su se dešavale izmedju 2006. i 2012, u vreme kada je Dragnea bio predsednik okružnog saveta i kada su ga, prema rečima svedoka, potčinjeni gledali kao „boga“. Tužilaštvo tvrdi da je naneta šteta od 24.000 evra.

Antikorupcijsko tužilaštvo je za Dragneu tražilo 7,5 godina zatvora.

Već osudjen na dve godine zatvora zbog izborne prevare, što ga onemogućava da bude premijer, Dragnea je u posebnom slučaju osumnjičen za proneveru novca iz evropskih fondova.

(Beta)