Skip to main content

Sedamdeseti rođendan Zdravka Čolića

Kultura 30. maj 2021.
2 min čitanja

Zdravko Čolić, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih pevača na ovim prostorima, slavi 70. rođendan.

Rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu. Otac Vladimir je bio oficir u policiji, a majka Stana domaćica.

Karijeru je zvanično počeo 1967. godine kada je, sasvim slučajno, na takmičenju pevača amatera kod Herceg Novog, pobedio sa pesmom Bitlsa.

„Mladi i lijepi“ i „Ambasadori“

Od 1968. bio je član grupe „Mladi i lijepi“. Samo godinu dana kasnije prešao je u „Ambasadore“, bend uglavnom sastavljen od vojnih muzičara. Sa jedinim civilnim članom tog benda, Slobodanom Vujovićem, 1970. osniva „Nove Ambasadore“.

Jedno vreme je vežbao sa čuvenim „Indeksima“, jer su ga članovi te grupe videli kao potencijalnu zamenu u slučaju odlaska Davorina Popovića.

Iako je bio student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ipak je u septembru 1971. godine prešao u Beograd, gde postaje pevač Korni grupe umesto Dade Topića.

U grupi Kornelija Kovača ostaje šest meseci, a u tom periodu je snimio tri pesme, nakon čega se vratio u rodni grad i nastavio studije.

Solo karijera

U aprilu 1972. godine, na festivalu „Vaš šlager sezone“, otpevao je pesmu Kemala Montena „Sinoć nisi bila tu“, sa kojom je osvojio treće mesto. Ova pesma je prvobitno bila namenjena Josipi Lisac, ali je ona odustala.

Od tada je zvanično počela solo karijera Zdravka Čolića, koja traje do danas.

Usledio je nastup na Pesmi Evrovizije. Predstavljao je Jugoslaviju na tom takmičenju 1973. sa pesmom „Gori vatra“ i zauzeo je 15. mesto.

Prvi studijski album, „Ti i ja“, izdao je 1975. godine, a sa njega se najviše izdvojila pesma „Loše vino“, na muziku Gorana Bregovića i tekst Arsena Dedića.

Drugi album – „Ako priđeš bliže“ (1977) oborio je tadašnje rekorde u prodaji, pošto je za svega dve nedelje prodato 50.000 primeraka.

Favoriti publike sa ovog albuma bili su „Pjevam danju, pjevam noću“, po pesmi Branka Radičevića, zatim „Glavo luda“, „Zagrli me“, „Jedna zima sa Kristinom“ i „Produži dalje“.

Nakon turneje i koncerta na stadionu Crvene zvezde 1978. usledila je pauza u karijeri, pošto je Čolić otišao na služenje vojnog roka od novembra 1978. do septembra 1979.

Album „Zbog tebe“, sa hitovima kao što su „Pusti, pusti modu“ i „Pisaću joj pisma duga“, snimio je 1980. u Velikoj Britaniji.

U oktobru iste godine održao je tri uzastopna koncerta u beogradskoj hali „Pionir“. Tada je, prvi i poslednji put, izveo uživo pesmu „Druže Tito, mi ti se kunemo“.

Od svoje rane mladosti bio je član Saveza komunista Jugoslavije i Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, a kasnije biva iščlanjen iz pomenutih društveno-političkih organizacija zbog učestalog nepojavljivanja i neaktivnosti na partijskim sastancima i skupovima.

U periodu od 1975. do 2017. izdao je ukupno 15 studijskih albuma.

Samo u Beogradu je kroz karijeru održao 22 koncerta, a apsolutni rekord je postavio 2019. godine, kada je imao šest rasprodatih koncerata u beogradskoj Areni.

Privatni život

Krajem osamdesetih godina definitivno prelazi da živi u Beograd.

Svojom dugogodišnjom devojkom Aleksandrom (57), profesorkom geografije, oženio se 2001. godine. Imaju i dve ćerke – Unu i Laru. Svoj privatni život je uglavnom uspeo da sačuva od javnosti.

Tokom ratova na tlu bivše Jugoslavije nije davao nikakve izjave, niti se mešao u politiku.

(Showbiz, foto: Wikimedia)