Skip to main content

Sećanje na Sofiju i Hansa Šola koji su se pre 80 godina suprotstavili Hitleru

Građani 06. феб 2023.
< 1 min čitanja

Članovi Bele ruže su počeli otpor užasnom režimu koji se svakom zamislivom brutalnošću obračunavao sa neprijateljima

Nemačka demokratija mora da bude otpornija na spoljne i unutrašnje pretnje i napade, ocenio je u ponedeljak predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier), govoreći o studentskoj organizaciji koja je pre 80 godina digla glavu protiv Hitlera.

Rat u Ukrajini podseća da u to spada i „dobro opremljen i za odbranu spreman Bundesver“, rekao je predsednik na minhenskom Univerzitetu Ludvig Maksimilijan.

Uz to, jačanju demokratije i zemlje moraju da doprinesu i „angažovani građani koji jasno stoje uz moralno jasne i čvrste političke odluke“, dodao je Štajnmajer na komemoraciji članovima organizacije Bela ruža, uglavnom studenata.

Grupa okupljena oko Hansa i Sofije Šol (Sophie Sholl) je lecima pozivala na otpor nacističkim vlastima i na okončanje Drugog svetskog rata.

Početkom 1943. su uhapšeni dok su delili letke. Nacisti su brata i sestru, zajedno sa prijateljem Kristofom Probstom (Christoph), pogubili 22. februara te godine.

Članovi Bele ruže su počeli otpor užasnom režimu koji se svakom zamislivom brutalnošću obračunavao sa neprijateljima, koji je vladao strahom i terorom, rekao je Štajnmajer.

„Taj zločinački režim kom ljudski život ništa nije značio, koji je čak ljudima oduzimao ljudskost, nije imao pravo na poslušnost i morao je biti izazvan“, dodao je predsednik.

(tekst i foto: dpa)