Skip to main content

SE: Rusija prestaje da bude visoka strana ugovornica Evropske konvencije o ljudskim pravima

Planeta 16. сеп 2022.
< 1 min čitanja

"Agresija Rusije na Ukrajinu nastavlja da donosi bol i patnju milionima ljudi"

Rusija danas prestaje da bude visoka strana ugovornica Evropske konvencije o ljudskim pravima nakon isključenja te zemlje iz Saveta Evrope (SE) 16. marta 2022. zbog agresije na Ukrajinu, saopšteno je iz SE.

„Agresija Rusije na Ukrajinu nastavlja da donosi bol i patnju milionima ljudi u Ukrajini i širom Evrope. Još jednom pozivamo rusko rukovodstvo da odmah zaustavi rat u Ukrajini i da stavi tačku na represiju nad sopstvenim narodom“, rekla je generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić.

Ona je navela da je žalosno što će se Rusija svojim odlaskom iz Evropske konvencije o ljudskim pravima „dodatno izolovati od demokratskog sveta“ i što će „lišiti više od 140 miliona ruskih građana zaštite koju nudi Konvencija“.

„SE će nastaviti da podržava i sarađuje sa braniocima ljudskih prava, demokratskim snagama, slobodnim medijima i nezavisnim civilnim društvom u Ruskoj Federaciji“, navodi se u saopštenju Pejčinović Burić.

Ona je izrazila nadu da će jednog dana ruski građani ponovo moći da uživaju zaštitu Evropske konvencije o ljudskim pravima.

(Beta,foto: Savet Evrope)