Skip to main content

SDS traži odlaganje konkursa za dodelu frekvencija sa nacionalnim pokrivanjem

Info 04. мај 2022.
< 1 min čitanja

"Borba za slobodu medija u Srbiji je danas prvi front borbe za demokratiju"

Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas hitno odlaganje konkursa za dodelu frekvencija sa nacionalnim pokrivanjem, navodeći da u predviđenom roku nije moguće sprovesti konkurs u skladu sa stvarnim poštovanjem principa medijskih sloboda.

Iz te stranke su ocenili da bi ukoliko bude sproveden pod postojećim okolnostima, konkurs bio upotrebljen „samo u svrhu formalnog potvrđivanja i nastavka postojećih katastrofalnih medijskih okolnosti u Srbiji“.

„Insistiramo da se konkurs odloži, kako bi se prvo sprovelo istraživanje medijskog tržišta i medijskih potreba stanovništva, što je i zakonska obaveza REM-a koju ovo telo nije ispunilo. Takvim istraživanjem bi se pre svega utvrdilo koliko je Srbiji uopšte potrebno televizija sa nacionalnim pokrivanjem“, naveli su iz SDS.

Zatražili su i da konkurs bude odložen dok ne budu usvojene izmene zakona o elektronskim medijima i ne bude izabran novi sastav REM-a, što je kako su naveli, u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje Medijske strategije 2020-2022.

„Konkurs bi trebalo da bude sproveden tek nakon izmena zakona o elektronskim medijima, izbora novog saziva REM-a u skladu sa tim izmenama i istraživanja koje bi taj novi saziv sproveo. A sve to nije moguće sprovesti do predviđenog roka za konkurs, zbog čega je neophodno njegovo odlaganje“, stoji u saopštenju.

SDS je pozvala opozicione stranke, „stručnu javnost“ i nevladin sektor da se „suprotstave zloupotrebi konkursa u svrhu produžavanja dozvola privatnim televizijama koje su u službi režima, odnosno višegodišnjeg širenja dezinformacija i ispiranja mozgova građana Srbije“.

„Zalažemo se za održavanje konkursa u uslovima u kojima će taj konkurs omogućiti povratak kritičkog govora, javne debate i dostupnosti objektivnih informacija građanima. Borba za slobodu medija u Srbiji je danas prvi front borbe za demokratiju i stvarni razvoj našeg društva države“, stoji u saopštenju.

(Beta)