Skip to main content

SDP inicira stvaranje probosanskog političkog bloka u Republici Srpskoj

Jugoslavija 06. maj 2021.
2 min čitanja

Socijaldemokratska partija (SDP) danas je predstavila inicijativu za formiranje novog trećeg bloka u Republici Srpskoj, koji bi bio probosanski orijentisan.

Postojeća dva bloka, prema SDP, jesu stranke okupljene oko vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, te opozicione stranke, predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP).

SDP je novi politički blok u Republici Srpskoj, čije osnivanje su inicirali članovi ove stranke iz RS, ocenio kao “koncept izbornog nastupa kao odgovor na protivustavno delovanje političkih subjekata u Bosni i Hercegovini”.

Predsednik SDP-a Nermin Nikšić je izjavio da se Bosna i Hercegovina brani u Republici Srpskoj, dodavši da bi formiranje probosanskog političkog bloka u tom entitetu omogućilo veći broj poslanika te političke opcije u parlamentu RS.

“Tada ćemo biti u prilici da govorimo o značajnijem broju poslanika u Republici Srpskoj i bićemo blok bez koga se neće moći formirati vlast u ovom entitetu”, ocenio je Nikšić.

Prema njegovim rečima, reč je o nadstranačkom projektu, pozivajući da se u njega uključe svi oni kojima je bitan teritorijalni integritet i suverentitet Bosne i Hercegovine.

Nikšić je dodao da uslov za pristupanje ovom bloku mora biti građanska i multietnička opredeljenost.

“Sada svi koji se diče patriotizmom imaju priliku da pokažu da im je stalo do Bosne i Hercegovine, a ne do stranačkih interesa. Mi u SDP-u smo spremni preuzeti odgovornost za ovakav projekt”, izjavio je on.

Naveo je da će uputiti poziv strankama za koje misli da su spremne da se priključe ovom bloku, naglašavajući da želi da tom bloku pristupi šira javnost, a ne samo političke partije.

Predsednik SDP-a je još kazao da se ne radi o populističkoj ideji, već da je zagovaranje multietničke države odgovor na ideje o konačnoj podeli BiH.

Jedan od potpredsednika SDP-a Vojin Mijatović izjavio je da je osnovna poruka ove inicijative da se i u Republici Srpskoj pokaže da je moguća građanska država BiH.

On je naveo da je već razgovarao s pojedincima u RS koji, kako je rekao, smatraju da je bitno da i u ovom delu Bosne i Hercegovine zaživi građanska država.

Mijatović je naglasio da je važno da taj blok ima kandidata za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine.

“Ako ovo zaživi, videćete da ne postoji moć Milorada Dodika”, ocenio je on, dodavši da će u tom bloku biti osobe koje su nove na političkoj sceni.

(Beta)