Skip to main content

Saveznici ruskog opozicionara Navaljnog i jedan reper svrstani u strane agente

Planeta 06. maj 2022.
< 1 min čitanja

Rusija je danas uvrstila nove kritičare vlasti na spisak “stranih agenata”, dvoje saveznika zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog koji su u izgnanstvu i jednog popularnog repera.

Osobe koje su svrstane na taj spisak podvrgnute su brojnim ograničenjima i procedurama uz pretnju teških kazni. Oni moraju na primer da navedu svoj status u svim svojim publikacijama.

Medju novim imenima na spisku “stranih agenata ” su Vladimir Milov i Ljubov Sobol, dvoje saveznika opozicionara Alekseja Navaljnog koji je u zatvoru od januara 2021. godine a krajem marta osudjen je na devet meseci zatvora zbog “prevare”

Popularni 24-orogodišnji reper Ališer Morgenštern takodje je dodat na spisak.

On je u oktobru prošle godine razljutio bivše ruske borce kada je u intervjuu objavljenom preko Jutjuba rekao da “ne razume” zašto se u Rusiji slavi svaki 9. maj, Dan pobede nad nacistima, “koja se dogodila pre 76 godina”.

Istražni komitet je tada naveo da ispituje te reči da utvrdi da li predstavljaju “kršenje ruskog zakona” o “javnom vredjanju sećanja na branitelje domovine “i “rehabilitaciji nacizma”.

Reper se izvinio preko Instagrama i optužio medije da su “iskrivile” njegove reči.

Dvojica ruskih politologa Boris Kagarlicki i Leonid Gozman takodje su stavljeni na spisak “stranih agenata”.

Od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara desetine članova ruske intelektualne elite i novinara napustilo je zemlju, dok vlasti snažno jačaju pritiske protiv poslednjih medija i kritičkih glasova.

(Beta, Foto: Pixabay)