Skip to main content

Djevojka bjeloruskog opozicionog aktiviste osuđena na šest godina zatvora

Planeta 06. maj 2022.
< 1 min čitanja

Sud u Bjelorusiji osudio je rusku studenticu na šest godina zatvora, godinu dana nakon što su ona i njen momak, bjeloruski opozicioni aktivista i novinar, uhapšeni nakon prinudnog slijetanja putničkog aviona u Minsk.

Sofija Sapega i Roman Protaševič uhapšeni su 23. maja prošle godine. Bjeloruske vlasti su tada, uz pomoć vojnog aviona, preusmjerile putnički avion kompanije Ryanair ka Minsku. Oni su bili putnici na tom letu, koji se kretao na relaciji Atina-Viljnjus, i uhapšeni su nakon prinudnog slijetanja u Minsk.

Ovaj incident brojne zemlje su nazvale „državnom otmicom“, nakon čega su uvedene nove sankcije protiv vlade autoritarnog Aleksandra Lukašenka.

Sud je rekao da je ona kriva za izazivanje socijalne mržnje i razdora.

Proglašena je krivom i za nezakonito prikupljanje i širenje informacija o privatnom životu neimenovane osobe bez njegovog pristanka.

Vlasti u Bjelorusiji ranije su je optužile za organizovanje nereda.

Roman Protaševič je bio ključni administrator kanala Telegram, Nexta Live, koji je pratio proteste koji su izbili u Bjelorusiji nakon spornih predsjedničkih izbora u zemlji u augustu 2020. godine.

Bjelorusiju su potresli protesti otkako je Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, proglašen pobjednikom na izborima usred navoda o namještanju glasova. Od tada je više od 30.000 ljudi privedeno, stotine pretučeno ili mučeno, a novinari su na meti Lukašenka, čiju su vladu pogodile zapadne sankcije.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)