Skip to main content

Savez antifašista Vojvodine: Izboriti se za vrednosti koje simboliše 9. maj

Info 07. maj 2021.
< 1 min čitanja

Društvo u Srbiji mora se izboriti da, poštujući najplemenitije ideje na kojima se ujedinjuje moderna evropska zajednica naroda, predstojeći 9. maj proslavi kao zbiljski dan slobode i dan antifašističkih i evropskih vrednosti, poručio je predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević.

On je u saopštenju podsetio da slede dva velika međunarodna praznika – 76. godišnjica od vojničke pobede nad fašizmom u II sveskom ratu i 71. godišnjica donošenja Šumanove deklaracije.

“Pobedom nad fašizmom Evropa je počela razmišljati na drugačiji način – počela je izgrađivati zajednički dom, ukorenjen na antifašističkim vrednostima i dubokoj veri o potrebi očuvanja ljudskih prava. Zbog toga obeležavamo 9. maj kao dan ponosa i radosti, od prošlogodišnje zaraze i kao opomenu, da treba da vidimo dokle smo stigli, koliko su ljudska prava zaštićena, ko ih još uvek krši, da li stvaramo pretpostavke za širenje demokratskih procesa i aktivnu građansku participaciju, koja bi bila obavezna za sve stanovnike Evrope i njenih država”, naveo je Radosavljević.

On je poručio da se to naročito odnose na građane Srbije koji teško žive i koji pokušavaju višegodišnjim naporima da se vrate u normalan život, ranjivi ne samo zbog aktuelne pandemije, već još više „od bolnih podela u političkom, ekonomskom i javnom životu, što je sve prouzročio štetočinski režim, koji nastoji da još dugo vremena parazitira na podelama u društvu, ne hajući za evropske i antifašističke vrednosti“.

(Autonomija)