Skip to main content

Savet za štampu predstavio predlog izmena Kodeksa novinara Srbije

Info 02. апр 2024.
< 1 min čitanja

Skrozza: Kodeks je usvojen 2006. od kada se dogodilo mnogo stvari koje njime nisu obuhvaćene, kakva je i medijska hajka

Savet za štampu je predstavio predlog izmena Kodeksa novinara Srbije i pozvao druge da predloge i sugestije dostave do 7. maja, u sklopu javne rasprave.

Izmene, kako je rečeno novinarima, „oštrije su i jasnije“ od postojećih odredbi i, po oceni prelagača, „jasnije za primenu“.

Članica Saveta za štampu Tamara Skroza je kazala da je Kodeks usvojen 2006. od kada se dogodilo mnogo stvari koje njime nisu obuhvaćene, kakva je i „medijska hajka“.

Razlog za izmene Kodeksa novinara Srbije je i to što su nove tehnologije i razvoj intereneta izmenili rad novinara i otvorili etičke dileme.

Komisija Saveta za štampu za žalbe koja 13 godina odlučuje o žalbama zbog kršenja Kodeksa, zaključila je da bi neke odredbe Kodeksa trebalo izmeniti, precizirati ili razjasniti.

Zato je Savet za štampu, u saradnji sa osnivačima (UNS, NUNS, Asocijacija medija i Lokal pres) pripremio predlog izmena Kodeksa.

Među izmenama su odredbe o upotrebi veštačke inteligencije, moderiranju komentara, zaštiti privatnosti i dostojanstva ljudi o kojima se piše, odnos prema izvorima i drugo.

(Beta)