Skip to main content

Podrška FDU kolegama i studentima Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Info 02. апр 2024.
2 min čitanja

FDU je u saopštenju ocenio da se taj novosadski fakultet trenutno nalazi na prvoj liniji borbe ne samo za očuvanje autonomije univerziteta

Više desetina redovnih i vanrednih profesora, docenata, asistenata i saradnika Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu izrazilo je danas solidarnost i pružilo punu podršku kolegama, studentima i osoblju novosadskog Filozofskog fakulteta „u borbi za poštovanje autonomije univerziteta, kao i utemeljenju svih odluka i procesa samo i isključivo u zakonom propisanim procedurama“.

Govoreći o nedavnoj blokadi Filozofskog fakulteta i zahtevu da profesor i novinar Dinko Gruhonjić dobije otkaz zbog načina istupanja u javnosti, deo zaposlenih na FDU je u saopštenju ocenio da se taj novosadski fakultet trenutno nalazi na prvoj liniji borbe ne samo za očuvanje autonomije univerziteta, već i borbe za principe rada i delovanja zasnovane isključivo na zakonima i Ustavu, kao i odgovarajućim akademskim propisima i procedurama.

„Zabrinuti smo zbog uzurpacije prostora fakulteta i mešanja trećih lica u rad uprave fakulteta, što predstavlja ne samo ozbiljno narušavanje principa autonomije i integriteta akademske zajednice, već i protivzakonito postupanje za koje država Srbija propisuje konkretne i ozbiljne sankcije i koje, ako ostane neadresirano, uvodi celokupno društvo u stanje uznemirenosti i pravne nesigurnosti“, navodi se u saopštenju.

Profesori FDU koji su potpisali saopštenje naglasili su da ni u jednom savremenom društvu ne sme biti upitno poštovanje nezavisnosti akademskih institucija i postupanje usklađeno sa zvaničnim pravilima i postupcima kojima su regulisani svi aspekti rada fakulteta.

„Takođe, želimo da istaknemo opasnost lažnog informisanja javnosti i medijske manipulacije koja može dovesti do stigmatizacije i etiketiranja pojedinaca ili institucija. Objektivno, odgovorno i istinito informisanje javnosti moraju biti imperativi svakog demokratskog i slobodnog društva koje želi da zaštiti i osnaži građanske i akademske slobode, kao i profesionalno i individualno dostojanstvo i bezbednost“, dodaje se u saopštenju.

Oni su pozvali sve relevantne institucije i aktere u društvu da podrže Filozofski fakultet u Novom Sadu u njegovoj borbi i istakli važnost borbe protiv lažnog informisanja i medijskih manipulacija, „koje nanose ogromnu štetu ne samo slobodi i reputaciji akademije ili pojedinaca, već i celokupnom srpskom društvu“.

(Beta, Foto: N1)