Skip to main content

SAV: Jugoslavija je trajno časna kategorija

Autonomija 29. nov 2021.
< 1 min čitanja

Savez antifašista Vojvodine (SAV) poručio je danas da je dvadeset deveti novembar jedan od najsvetlijih datuma u zajedničkoj istoriji naroda nekadašnje Jugoslavije, zbog čega ga vojvođanski antifašisti poštuju i obeležavaju, “bolno svesni činjenice da živimo u Srbiji, koja sebe naziva Republikom, ali niti ima dan koji bi to obeležio, niti ima potrebu da takav dan proslavlja”.

Ta organizacija u saopštenju je podsetila da je na današnji dan, 1945. godine, Ustavotvorna skupština ukinula monarhiju i proglasila Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, čestitajući svim svim građanima bivše države koji čuvaju vrednosti antifašističke borbe u Jugoslaviji.

Jugoslavija za vojvođanske antifašiste ostaje trajno časna kategorija, nezavisno od svih promašaja i zloupotreba koje su pratile njeno postojanje. Ona je istorijska činjenica, emocionalna, kulturna i ekonomska potreba naroda koji žive na ovim prostorima. Jugoslaviju su stvarali najveći umovi svih naroda koji su živeli na ovim prostorima, te ne pristajemo na revidiranja i naknadne političke pameti i seirenja, kojima se omalovažava ova jedninstvena politička i ljudska zajednica”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je u Drugom svetskom rata, u borbi svih njenih naroda i narodnosti, koju je organizovala Komunistička partija Jugoslavije na čelu sa Josipom Brozom Titom, Jugoslavija „uskrsnula kao deo velike antifašističke koalicije ujedinjenih naroda suprotstavljenih najvećem mračnjaštvu prošlog veka – fašizmu i nacionalsocijalizmu“.

SAV podseća i da bez pobede nad fašizmom ne bi bilo ni današnje Evrope i njenih dostignuća, odnosno same Evropske unije

“Antifašizam je zato osnova današnje demokratske evropske strukture, koji niko ne dovodi u pitanje, koji se dostojno obeležava. Evropa je ponosna na svoju antifašističku prošlost, ne negira je, ne pokušava je falsifikovati ni revidirati. Kada govorimo o vrednostima, ovo je nešto što ne moramo da kopiramo od Evrope, imamo svoju antifašističku tradiciju, poštujmo je, biće nam mnogo bolje. Mi, vojvođanski antifašisti smo toga svesni”, poručuje se u saopštenju.

(Autonomija)