Skip to main content

SAV: Dan Republike je jedini praznik Vojvođana

Info 27. nov 2020.
2 min čitanja

Savez antifašista Vojvodine čestitao je svim anitifašistima u Vojvodini i Srbiji predstojeći Dan Republike, 29. novembar, praznik nekadašnje SFRJ, kojim se obeležavalo ukidanje monarhije i uspostavljanje republike na Ustavotvornoj skupštini 1945. godine.

„Čestitam vam ovaj dan jer mi antifašisti Vojvodine drugi dan nemamo, niti nam je on potreban da ga obeležavamo, dok pripadnici vladajućih oligarhija u Srbiji, koja sebe naziva republikom, izgleda da nemaju potrebe da takav dan proslavljaju“, navodi se u saopštenju.

SAV je jugoslovenski praznik čestitao i svim antifašistima bivše države, oslovljavajući ih kao drugove i saborce u očuvanju vrednosti antifašističke borbe u Jugoslaviji.

Jugoslavija za nas vojvođanske antifašiste ostaje trajno časna kategorija, nezavisno od svih promašaja i zloupotreba koje su pratile njeno postojanje. Ona je istorijska činjenica, emocionalna, kulturna i ekonomska potreba naroda koji žive na ovim prostorima. Tu Jugoslaviju stvarali su najveći umovi svih naroda koji su živeli na ovim prostorima, te ne pristajemo na revidiranja i naknadne političke pameti i seirenja, kojima se na ovim prostorima omalovažava ova jedninstvena politička i ljudska zajednica”, ističe se u saopštenju koje je poptisao predsendik SAV Duško Radosavljević.

On podseća da se prethodna Jugoslavija raspala početkom II svetskog rata, ali da je potom u borbi svih njenih naroda i narodnosti, koju je organizovala Komunistička partija Jugoslavije (KPJ), na čelu sa Josipom Brozom Titom, uskrsnula, kao deo antifašističke koalicije ujedinjenih naroda, suprotstavljenih najvećem mračnjaštvu II veka – fašizmu i nacionalsocijalizmu.

“Jugoslovenski su partizani politički trijumfovali u toj borbi – odlukama II zasedanja AVNOJ-a u Jajcu, 1943. godine, kada su proklamovali Jugoslaviju kao zajedničku državu bratskih i ravnopravnih naroda. Pobeda u II svetskom ratu, u sadejstvu sa velikim saveznicima, donela je Jugoslaviji i njenom vođi Titu, planetarni ugled i značaj, neviđen pre toga u istoriji, bojimo se ustvrditi, koji nikada više neće biti ni dostignut”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na na bazi te pobede građena posleratna, Druga Jugoslavija, sa svojim prepoznatljivostima, ravnopravnošću naroda i narodnosti, građanki i građana, samoupravljanjem, nesvrstanom politikom, velikom gostoljubivošću, uspesima u obrazovanju, kulturi, zdravstvu i društvenim delatnostima.

“Sve ono što je i odlika razvoja evropskih društava, koji su vojničku pobedu nad fašizmom iskoristili da počnu ostvarivati najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva, danas poznat kao Evropska unija. Isti je zasnovan na poštovanju ljudskih prava, slobodi kretanja ljudi, ideja i roba, na izgradnji konsenzusa, zasnovanog na ideji kompromisa. Bez pobede nad fašizmom, ne bi bilo današnje Evrope i njenih dostignuća! Antifašizam je zato osnova današnje demokratske evropske strukture, koji niko ne dovodi u pitanje i koji se dostojno obeležava”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)