Skip to main content

ŠAUZBERGER: Uključiti Vojvodinu u pregovore sa EU

Aktuelno 20. maj 2011.
3 min čitanja

 Šauzberger je novinarima iz vojvođanskih medija u Salcburgu kazao da će ovaj predlog plenum Komiteta regija usvojiti 30. juna, nakon čega će biti prosleđen Evropskoj komisiji koja će ga uputiti vlastima u Srbiji.

– Važno je da u procesima pregovora učestvuje i regionalni, a ne samo nacionalni nivo vlasti. To je nešto što je bilo praksa i do sad i što ćemo sugerisati i Srbiji – rekao je Šauzberger. Predsednik IRE-a naveo je i da se u ovom predlogu vlasti¬ma Srbije preporučuje i da ubrza proces implementacije Statuta Vojvodine, pre svega kad je reč o definisanju imovine i prihoda Pokrajine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je povodom ove vesti da ozbiljna i promišljena strategija pregovaranja o 35 poglavlja koja očekuje Srbiju, svakako zahteva uključenost regionalnih nivoa vlasti. – Podsetiću na to da je pokrajinska administracija bila uključena u priprrmu odgovora na Upitnik Evropske komisije i demonstrirala ozbiljne administrativne kapacitete – rekao je Egereši.

Po njegovim rečima, preporuka Komisije Komiteta evropskih regija dolazi očekivano, budući da je u nekoliko navrata, u susretima s monitoring-misijama Saveta Evrope, pokrajinska administracija iskazala iskrenu posvećenost, duboko razumevanje i poštovanje temeljnih evropskih principa. – Zakon o javnoj svojini i drugim imovinskim pravima i Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine predstavljaju u prvom redu ustavnu obavezu a potom i jednu od deset „evropskih zapovesti“. Nadam se da će se u skoroj budućnosti predlozi ovih zakona naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije – istakao je Egereši, uz napomenu da su pokrajinske institucije aktivnom međuregionalnom saradnjom s pograničnim i drugim evropskim pokrajinama, županijama, regijama i do sada nastojale da ubrzaju put evropskih integracija Republike Srbije, a to će nastaviti da rade i ubuduće.

Pajtić: Već učestvujemo u  svim procesima i projektima

Preporuka Komiteta evropskih regija Vladi Srbije da u pregovaranje o ulasku u Evropsku uniju uključi i Vladu Vojvodine nije ništa novo jer smo već uključeni u sve projekte i procese koje naša država preduzima da bi postala deo evropske porodice – izjavio je za „Dnevnik“ predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

– Vlada Vojvodine je i do sada davala doprinos u procesu evropskih integracija Srbije, kako u smislu što smo u dogovoru s Vladom Srbije pripremili i predloge izmena pozitivno¬pravnih propisa i ono što će biti naše obaveze, tako i u smislu što Vojvodina neguje evropski duh življenja na ovim prostorima. Naime, mi kao jedina regija u Evropi sa šest službenih jezika možemo dati značajan doprinos poboljšanju imidža Srbije kao i u samom procesu integracije Srbije. Spremni smo na to da kao Vojvodina pokažemo ono što su naši modeli razvoja privrede, očuvanja identiteta nacionalnih zajednica, primenjivanje evropskih standarda u radu pokrajinskih institucija. Važno je naglasiti i one programe koji su sprovođeni u Vojvodini a odnose se na proces integracije romske zajednice, za šta smo dobijali i međunarodna priznanja i finansijsku podršku, kao i procese podrške rodnoj ravnopravnosti, koji su takođe bili snažno podržani od međunarodnih nadležnih institucija, i procese ukupnog obezbeđivanja multietničkog, multikulturnog konteksta u kojem Vojvođani žive – istakao je Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine dodao je da proces implementacije Statuta Vojvodine i prenos nadležnosti na Pokrajinu teče te da su, praktično, nadležnosti prenete, a ostalo je još da se to učini i s imovinom. – Proces teče, i to je ono što je važno. Praktično su nadležnosti prenete, a uskoro bi trebalo da bude i imovina, ne samo zbog interesa Vojvodine već i svih lokalnih samouprava na teritoriji Srbije jer redefinicija državne imovine u imovinu čiji će titular biti opštine i Pokrajina je ne samo prirodno već na to obavezuje i Ustav Srbije, kao i potreba da se ova država razvije. Zato jeste važno da se proces donošenja zakona o javnoj svojini i pravnih propisa koji treba da definišu finansiranje Pokrajine budu obavljeni što pre – objašnjava Pajtić.

Uskoro kancelarija Vojvodine u Briselu
Po rečima pokrajinskog premijera, otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu može doneti samo boljitak i napredak u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. – Nama je kancelarija u Briselu važna da bismo mogli da stvaramo institucionalni kontekst da, kada Srbija postane kandidat za članstvo u EU, privučemo što više novca. U ovom trenutku nemamo neku neposrednu štetu što ta kancelarija još uvek nije otvorena, ali je veoma važno da se to dogodi što pre da bismo bili spremni i sposobni da što više sredstava privučemo u Vojvodinu pa samim tim u celu državu – rekao je Pajtić, dodajući da očekuje, s obzirom na to da je Vlada Srbije već donela odluku, da u tehničkom smislu ta kancelarija brzo zaživi.

(Dnevnik)