Skip to main content

Sattler o medijskim slobodama u BiH: Naročito je akutno u RS

Jugoslavija 01. jun 2023.
2 min čitanja

U RS je u toku proces javne rasprave od 60 dana oko nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS-a kojim se kleveta tretira kao krivično djelo

„Naročito akutno, naročito hitno je u Republici Srpskoj (RS) jer se govori o dva zakona, o kriminalizaciji klevete i registrovanju nevladinih organizacija. Izuzetno je važno staviti fokus na ova dva pitanja“.

Poručio je to šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) Johann Sattler govoreći o medijskim slobodama 1. juna u Banjaluci.

On je, učestvujući na konferenciji „Kritički glasovi pod pritiskom“, naveo kako se radi o temama koje bi trebale biti u fokusu u cijeloj BiH, te da „pozivi za pomoć“ stižu i iz drugih dijelova zemlje.

No, Sattler je posebno kritikovao vlasti RS, navodeći da svojim postupcima otežavaju proces započet kandidatskim statusom za članstvo u EU, kojeg je BiH dobila prošle godine.

U RS je u toku proces javne rasprave od 60 dana oko nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS-a kojim se kleveta tretira kao krivično djelo, za koje prijete novčane kazne od 2.500 do 60.000 evra.

Skupština RS usvojila je sporni nacrt 23. marta, nakon čega je počeo proces javne rasprave od 60 dana.

U martu je i Vlada RS usvojila i nacrt zakona koji će podrazumijevati obavezu prijavljivanja svih transakcija i „svega što rade“ nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva koji čeka na parlamentarnu proceduru.

„Želim da podsjetim da je prošle godine, u oktobru Evropska komisija dala preporuku za dodjelu kandidatskog statusa BiH uz napomenu da se radi na osam hitnih prioriteta, a jedan od njih su temeljne ljudske slobode. Ovo što vidimo u RS, ove inicijative su potpuna suprotnost tome“, rekao je Sattler u četvrtak.

I šef misije OSCE-a u BiH, američki diplomata Brian Aggeler istakao je kako je međunarodna zajednica zabrinuta stanjem slobode medija u zemlji, te „rastom neprijateljstva prema medijima i nevladinom sektoru“.

Aggeler je rekao i kako su pravni eksperti OSCE-a izvršili analizu spornih zakona u RS te utvrdili da bi kriminalizacija klevete i zakon o nevladinim organizacijama značajno ograničili slobodu medija i izražavanja.

„Takođe pratimo i sudski sektor i prema našim nalazima, već sada, preko 80 odsto slučajeva tužbi za klevetu u BiH protiv novinara i novinarskih kuća su podnijeli političari“, rekao je Aggeler.

Nacrti zakona su u RS doneseni nakon što je njihovo usvajanje najavio Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je od ranije na listi sankcionisanih osoba Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije za djela korupcije i narušavanje legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

Nakon reakcija, kojim su međunarodne diplomate upozorile da svi zakoni doprinose stvaranju autoritarnog nedemokratskog sistema, uslijedilo je zamrzavanje odnosa Republike Srpske sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH.

Uprkos brojnim kritikama, Dodik je najavio kako od tih zakonskih rješenja neće odustati te da će ona biti usvojena po ubrzanom postupku.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)