Skip to main content

Sarajevo uz Ukrajinu

Jugoslavija 09. apr 2022.
2 min čitanja

Građani Sarajeva su se okupili ispred Narodnog pozorišta u znak podrške narodu Ukrajine, u subotu, 9. aprila.

“Spremni smo prihvatiti sve izbjeglice iz Ukrajine. Naše ruke su vam otvorene. Danas šaljemo snažnu poruku da je najvažnije da imamo mir i stabilnost. Mir želimo cijeloj Evropi i Sarajevu. Živjelo naše Sarajevo. Živio Kijev. Živjela Ukrajina u slobodi!”, rekla je okupljenim građanima gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Ono što možemo uraditi kao država, osim podrške jeste da se regulira status izbjeglica iz Ukrajine u BiH. Oni zasad u našoj zemlji mogu boraviti samo 30 dana i nemaju status izbjeglica”, poručila je Velma Sarić, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja.

Na protestu je bio i otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH.

“Kako neko može biti neutralan. Želim da vam zahvalim što niste ravnodušni kada okupator ulazi u tuđu zemlju. Vaše prisustvo ovdje je manifestacija vaše borbe ovdje. To je borba protiv granatiranja vrtića i domova, bolnica. Ne sumnjam da ćemo pobiijediti”, poručio je.

Protest je započeo muzičkom izvedbom bh. čelistice Belme Alić.

U danima kad se Sarajevo sjeća početka opsade prije 30 godina, građani su smatrali da je važno još jednom mirnim protestom poslati poruku potpore narodu Ukrajine i reći – ne ratu i invaziji Rusije.

Direktor Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu, koji ured ima i u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, Jasminko Halilović poručio je da Ukrajinci i dalje trebaju “našu pomoć i podršku”.

“Svakodnevno pristižu novi izvještaji o ubijanju i uništavanju. Mi znamo, a rijetko ko zna i razumije, šta znači kada neko uništava grad, zemlju, život, ali također znamo koliko znači svaka riječ podrške u takvim trenucima. I prigodno je da upravo ovih dana, kada obilježavamo 30 godina od početka opsade Sarajeva koje smo odbranili i sačuvali, damo podršku onima koji sada brane i čuvaju svoju slobodu i naše zajedničke ideale i vrijednosti”, napisao je prije protesta Jasminko.

Ovo je drugi antiratni protest u Sarajevu. Prvi je održan 25. februara, dan nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Za više od mjesec dana rata, prema podacima Ujedinjnih naroda, u Ukrajini su nastradala 3.893 civila, od čega je 1.626 poginulih i 2.267 ozlijeđenih.

Izbjeglo je i raseljeno više od četiri miliona osoba.

(RSE, foto: Chris Leslie)