Skip to main content

Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 47 filmova

Kultura 22. jul 2021.
< 1 min čitanja

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 47 filmova, navodi se u saopštenju Sarajevo Film Festivala.

Kako se navodi, u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabeležiti svetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorke Sarajevo Film Festivala, pogledao je 683 filma, od čega 135 dugometražnih igranih, 153 dokumentarna, 245 kratkih i 150 studentskih.

Elma Tataragić, zadužena za Takmičarski program – igrani film u program je uvrstila devet filmova, od kojih će dva imati svetsku, a ostalih sedam filmova regionalnu premijeru.

Rada Šešić, zadužena za Takmičarski program – dokumentarni film odabrala je 16 filmova, od kojih će osam filmova u Sarajevu imati svetsku, jedan evropsku, njih šest regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci Elme Tataragić, ove godine će biti 10 filmova – četiri će imati svetsku, a šest filmova regionalnu premijeru.

Asja Krsmanović, zadužena za Takmičarski program – studentski film, u program je uvrstila 12 filmova, od kojih će četiri imati svetsku, tri međunarodnu, a pet filmova regionalnu premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Severne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

(Danas)