Skip to main content

Salvioli: Mora prestati veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida u BiH

Građani 10. dec 2021.
2 min čitanja

Neprihvatljivo je i mora prestati veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, uključujući i zločine seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) devedestih godina prošlog stoljeća.

Izjavio je to u Sarajevu 10. novembra Fabian Salvioli, ekspert Ujedinjenih naroda (UN) za tranzicijsku pravdu i specijalni izvjestitelj za promoviranje pravde, reparacija i garancije neponavljanja zločina.

Salvioli je boravio u sedmodnevnoj posjeti BiH, a u septembru iduće godine, predstavit će završni izvještaj Vijeću za ljudska prava u Ženevi, prenosi agencija Fena.

Prema onome što je kazao novinarima u Sarajevu, preliminarni zaključci vrve detaljima o nepravdi prema žrtvama zločina i njihovim porodicama.

Salvioli se, među ostalim, založio se za uspostavu efikasnih mehanizama za obeštećenje žrtava te za brže i jednako efikasno kažnjavanje negatora i počinilaca genocida kao i svih drugih ratnih zločina.

Apelovao je i za hitno ubrzanje potrage za više od 6.000 osoba koje su još u evidenciji nestalih, za čijom sudbinom uporno tragaju porodice, kao i jednak pristup tranzicijskoj pravdi i obilježavanje mjesta stradanja.

Također, pozvao je na jednako pravno tretiranje slučajeva kad žrtve ratne seksualne torture traže obeštećenje u sudskim postupcima.

Pozvao je i na ujednačavanje pomoći žrvama te kazao da cilj programa reparacije u Bosni i Hercegovini ne smije biti upitan.

Institucije u Bosni i Hercegovini i međunarodnu zajednicu je pozvao na odgovarajuće djelovanje u ispunjenju tih ciljeva.

Ovaj ekspert za ljudska prava boravio je od 3. do 10. decembra u BiH kao postkonfliktnom društvu u namjeri da ocijeni mjere u oblasti istine, pravde, reparacija, sjećanja i garancija neponavljanja, koje su usvojile institucije vlasti u BiH. Cilj je rješavanje teških povreda ljudskih prava i humanitarnog prava, počinjenih tokom rata.

Na tarenu je razgovarao s žrtvama, predstavnicima vlasti u BiH, pravosuđa, institucija za zaštitu sigurnosti i ljudskih prava, akademskom i međunarodnom zajednicom, medijima i civilnim društvom.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Autonomija)