Skip to main content

Sajtovi Cenzolovke i Slavko Ćuruvija fondacije u „mraku“: 1949-1999-2024

Građani 05. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Donošenjem oslobađajuće presude, Slavka Ćuruvija je država ubila po drugi put"

Sajtovi Cenzolovke i Slavko Ćuruvija fondacije od jutros su u mraku. Na sajtu stoji jedino zapis: „Slavko Ćuruvija 1949 – 1999 – 2024“.

Kako je objavila Cenzolovka na društvenoj mreži X (bivši Tviter), donošenjem oslobađajuće presude, Slavka Ćuruvija je država ubila po drugi put.

Zbog presude Apelacionog suda, za danas je u Beogradu zakazan protest.

„Nemi smo. Izbili su nam dah. I zato vas danas pozivamo od 14 časova na skup #ZaSlavka ispred Apelacionog suda na 25 minuta tišine – za 25 godina čekanja na pravdu, koja nije stigla“, navode iz Cenzolovke.

Građani se pozivaju i da ponesu ogledala, kako bi se pravosuđu pokazao sopstveni odraz.

Cenzolovka je medij koji informiše javnost o pitanjima od značaja za slobodu medija u Srbiji. Sajt je osnovala Slavko Ćuruvija fondacija.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Pripadnike nekadašnjeg Resora Državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

(Radio 021, foto: screenshot Cenzolovka)