Skip to main content

Sajt Bečke filharmonije dobija poglavlje o nacizmu

Kultura 30. dec 2012.
< 1 min čitanja

Novogodišnji koncert u Beču, 73. izdanje, biće prilika jednom austrijskom poslaniku da podseti na „tamne strane“ pod nacizmom prestižnog bečkog Filharmonijskog orkestra.

Poslanik stranke Zelenih i istoričar Harald Valzer (Walser) zatražio je formiranje nezavisne komisije istoričara koja bi proučila period od 1938. do 1945. godine, od pripajanja Austrije nacističkoj Nemačkoj do pada Trećeg rajha.

Valzer je kritikovao podatak objavljen na internet stranici orkestra da je prvi koncert za Novu godinu 1939. godine izgledao kao „vrhunski omaž Austriji“, dok je u stvarnosti Austrija „bila jedno od lica političke kulture nacista“.

Poslanik žali što orkestar nije odao priznanje članovima „koje su nacisti deportovali i ubili“, misleći prvenstveno na muzičare jevrejskog porekla.

Zahtev o formiranju nezavisne komisije istoričara odbio je violinista Klemens Helsberg (Clemens Hellsberg), koji je izabran na čelo orkestra. „Istoričari imaju potpuni i slobodni pristup arhivama Filharmonijskog orkestra“, rekao je Helsberg.

Helsberg je rekao da će sajt orkestra biti renovirana i da će imati poglavlje o nacizmu.

(Slobodna Evropa)