Skip to main content

SafeJournalists: Zabrinuti smo za bezbednost Dinka Gruhonjića

Info 22. мар 2024.
2 min čitanja

"Kampanja protiv novinara u Srbiji mora da se zaustavi"

SafeJournalists mreža saopštila je danas da je zabrinuta za bezbednost Dinka Gruhonjića, novinara i profesora Filozofskog fakulteta iz Srbija i zatražila hitno zaustavljanje nasilja.

“Hajka koja je krenula preko montiranog snimka, gde se Gruhinjićeve reči izgovorene na jednoj tribini izvlače iz konteksta, kulminirala je ispisivanjem preteće poruke na zidu u ulazu zgrade u kojoj on živi. Naime, juče je na ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi ispisano: “Dinko – Šakiću za večni dom si spreman”, sa potpisom “Srpska Vojvodina”. Incident je prijavljen policiji i očekujemo da će počinioci biti privedeni u najkraćem roku”, ocenila je Mreža u saopštenju.

Ukazala je i da linč na Gruhinjića danima predvode režimski tabloidi, koji su objavili i vest da studenti traže njegovo sankcionisanje „zbog govora mržnje”, te da je podneta i krivična prijava protiv njega, kao I da se vrši se pritisak na Filozofski fakultet u Novom Sadu gde Gruhonjić radi, a studentima koji podržavaju profesora takođe se upućuju pretnje.

“Hvala na listi! Znamo odakle da počnemo”, “Ako i ti razmišljaš kao taj tzv. Profesor, možeš slobodno da se iseliš iz Srbije i odeš gde ti je bolje”, “Eem li vam mamicu u čupi ustašku, e*o li vas Dinko ustaša, Sve ćemo vas rješiti jednog dana”, samo su neke od pretnji upućnih studnetima, navedeno je u saopštenju.

Takođe, kako se dodaje, u isto vreme, vodi se i orkestrirana kampanja od strane pojedinih predstavnika vlasti “koji su svojim govorom mržnje podigli nivo tenzije među građanima a posebno kod određenih desničarski orjentisanih grupa koje koriste svaku priliku za pretnje i napade”.

SafeJournalists napominje da su ored Dinka Gruhonjića i njegove porodice, ugroženi i zaposleni na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i studenti koji su podržali profesora.

“Ovo je kulminacija orkestrirane kampanje pretnji novinarima u Srbiji. Nezavisno udruženje novinara Srbije je od početka godine zabeležilo 42 napada na novinare, od kojih je bilo 6 fizičkih napada”, upozoril su.

U saopštenju se podseća da još uvek traje kampanja protiv novinarke Ane Lalić Hegediš, takođe iz Novog Sada, koja je dobila oko 1200 uvredljivih poruka, ali i ozbiljne pretnje smrću njoj i njenoj porodici.

Zbog pretnji Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjići do sada je podneto šest krivičnih prijava, a niko nije procesuiran, dodaje se.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) navode da je ovo je veliki ispit za državu, da sloboda mišljenja i govora mora da bude omogućena, a nadležni organi moraju da zaustave nasilnike koji su očigledno dobro organizovani i koordinisani i tako spreče moguće tragične posledice.

NUNS zahteva od predstavnika vlasti se ponašaju odgovorno, pozovu na spuštanje tenzija i hitno osude sve događaje kojima se ugrožava bezbednost građana koji se usude da kritički misle i govore.

“SafeJournalists mreža se pridružuje svom članu NUNS-u i traži da nadležne institucije hitno reše ove slučajeve i pronađu nalogodavce kampanje. Medijska zajednica je solidarna i zaštitiće svoje koleginice i kolege, pružiće im svu potrebnu pomoć”, poručili su iz ove organizacije.

Mreža je najavila da će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

“Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, upozorava se u saopštenju.

SafeJournalists mrežu čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

(Autonomija)