Skip to main content

SAD: Vježbe Rusije i Bjelorusije izgovor za napad na Ukrajinu

Planeta 19. jan 2022.
2 min čitanja

Američke vlasti smatraju da predstojeće zajedničke vojne vježbe oružanih snaga Rusije i Bjelorusije mogu poslužiti ruskoj strani kao izgovor za napad na Ukrajinu sa sjevera, izjavila je visoka zvaničnica State Departmenta.

“Zabrinjavaju izvještaji o kretanju ruskih trupa prema Bjelorusiji, navodno u okviru redovno zakazane zajedničke vojne vježbe u veoma osjetljivom trenutku, naravno izazivaju zabrinutost da bi Rusija mogla da stacionira svoje trupe u Bjelorusiji pod maskom zajedničkih vojnih vježbi, a zapravo bi mogla da napadne Ukrajinu sa sjevera. Učešće Bjelorusije u takvom napadu bi bilo potpuno neprihvatljivo”, upozorila je ona.

Zvaničnica State Departmenta još tvrdi da predložene izmjene Ustava Bjelorusije sadrže formulaciju koja se može interpretirati kao “otvaranje puta Rusiji za raspoređivanje garnizonskih snaga na teritoriji Bjelorusije”, ali i za raspoređivanja ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije.

Premještanje vojnika

Moskva je u utorak objavila da je počela da premješta vojnike sa Dalekog istoka u Bjelorusiju zbog velike vojne vježbe, što će dodatno ojačati ruske snage u blizini Ukrajine i povećati strahovanja Zapada od moguće invazije Rusije na tu zemlju.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da vojna vježba, između ostalog, predviđa uvježbavanje zajedničkog odgovora Rusije i Bjelorusije na vanjske prijetnje.

Fomin je kazao da će raspoređivanje vojnika i oružja za vježbu u Bjelorusiji trajati do 9. februara. Očekuje se da će vježba biti održana od 10. do 20. februara.

Radi vježbe “odbijanja vanjske agresije”, Rusija će u Bjelorusiju poslati 12 borbenih aviona Su-35 i nekoliko jedinica protuzračne odbrane, rekao je Fomin.

Naveo je da vježba u Bjelorusiji odražava potrebu koncentriranja cjelokupnog vojnog potencijala Rusije na zapadu zemlje.

Fomin nije kazao koliko vojnika i naoružanja će biti premješteno u Bjelorusiju, niti je naveo broj vojnika koji će učestvovati na vojnoj vježbi.

Prebacivanjem vojnika bile bi znatno ojačane ruske snage u blizini Ukrajine, koje trenutno, prema procjenama, uključuju gotovo 100.000 vojnika, tenkove i drugo teško naoružanje, zbog čega Kijev i Zapad strahuju da Rusija planira invaziju.

Blinken pozvao Putina da izabere „mirni put“ za okončanje krize oko Ukrajine

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas iz Kijeva ruskog predsednika Vladimira Putina da izabere „mirni put“ za okončanje krize oko Ukrajine.

„Iskreno se nadam da možemo da ostanemo na diplomatskom i mirnom putu, ali na kraju će to biti odluka predsednika Putina“, rekao je Blinken tokom posete američkoj ambasadi u Kijevu.

Sa Blinkenom se sastao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ako Putin ne bude išao diplomatskim putem, izabraće „konfrontaciju“ i to će imati „posledice po Rusiju“, upozorio je Blinken.

Za petak je planiran sastanak Blinkena i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, u još jednom pokušaju stišavanja tenzija.

Moskva negira da planira napad na susednu zemlju, ali je zatražila garancije da se NATO neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama i da će prestati da izvodi vojne vežbe u blizini ruske granice.

Zelenski zahvalio SAD

Ukrajinski predsednik Zelenski zahvalio je SAD na „pomoći u teškim vremenima“.

Zelenski je rekao da želi da zahvali SAD na podršci, vojnoj pomoći Ukrajini i povećanju te pomoći.

„Od nezavisnosti (Ukrajine) izdvajamo značajna sredstva za podršku našoj vojsci, ali shvatamo da je potrebna pomoć da bi se brzo napredovalo, da bi se modernizovala vojska, posebno u ovim teškim vremenima“, rekao je ukrajinski predsednik.

SAD su danas saopštile da će za Ukrajinu izdvojiti dodatnih 200 miliona dolara pomoći u oblasti bezbednosti.

Vašington je obezbedio oko 450 miliona dolara vojne pomoći Kijevu uoči raspoređivanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici krajem 2021. godine.

(AJB/Agencije, ilustracija: Pixabay)