Skip to main content

SAD: Veliki rizik od napada stranih i domaćih terorista

Planeta 15. sep 2023.
4 min čitanja

"Rasprostranjenost teorija zavere, ličnih nezadovoljstava, te istrajne rasne, etničke, verske i antivladine ideologije"

Američki zvaničnici upozoravaju na „visok rizik“ od napada domaćih i stranih terorista u narednoj godini, što je deo nove procene pretnje koju je u četvrtak objavio Sekretarijat za unutrašnu bezbednost (DHS).

Izveštaj ukazuje na rasprostranjenost teorija zavere, ličnih nezadovoljstava i onoga što se opisuje kao „istrajne rasne, etničke, verske i antivladine ideologije“, koje se često dele na internet forumima, a sve služe za motivisanje malih grupa i pojedinaca u SAD.

Takođe se upozorava da se istaknute strane terorističke grupe, kao što su Al Kaida i Islamske države, aktivno trude da obnove svoje organizacije i da će nastojati da inspirišu sledbenike da izvrše nasilje.

„Strani teroristi nastavljaju da angažuju pristalice preko interneta kako bi prikupljali sredstva, stvarali i delili medijke sadržaje i podsticali napade“, navodi se u dokumnetu pod nazivom „Procena pretnje domovini za 2024“, uz pominanje avganistanske podružnice Islamske države, takođe poznate kao IS-Horasan ili ISIS-K.

IS-Horasan je „dobio veći značaj kroz niz napada sa velikim brojem žrtava u inostranstvu i medijskih saopštenja na engleskom jeziku“, čiji je cilj da globalizuju nezadovoljstva grupe među zapadnom publikom, navodi se u izveštaju.

Pored toga, u novoj proceni se upozorava da se čini da strani teroristi istražuju SAD tražeći slabe tačke.

„Pojedinci koji imaju terorističke veze zainteresovani su da koriste već uspostavljene putne pravce i porozno okruženje kako bi se dokopali Sjedinjenih Država“, navodi se u izveštaju.

Najnovija procena je u velikoj meri u skladu sa biltenom Nacionalnog savetodavnog sistema za terorizam koji je DHS izdao u maju, kada je upozoreno da su SAD zaglavljene u „okruženju povećane pretnje“.

Ali upozorenja o IS-Horasanu i potencijalnim pokušajima stranih terorista da se infiltriraju u SAD ističu se posle nedavnih izjava zvaničnika DHS-a i onih iz drugih američkih agencija u kojima su, čini se, pokušavali da uvere Amerikance u to da su bezbedni.

U martu je, na primer, koordinator za borbu protiv terorizma DHS Nikolas Rasmusen rekao da je mogućnost napada nalik onom 11. septembra 2001, kada su teroristi Al Kaide oteli četiri aviona i ubili skoro 3.000 ljudi, „skoro nezamisliva“.

„Postigli smo ono što bih nazvao supresivnim efektom na sposobnost grupa kao što su ISIS i Al Kaida da izvrše napade velikih razmera ovde u domovini“, rekao je tada Rasmusen, koristeći akronim za Islamsku državu.

A u ponedeljak, na 22. godišnjicu napada 11. septembra, direktorka Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristi Abizaid rekla je da je Al Kaida u Avganistanu praktično mrtva.

„Njihovo oživljavanje je malo verovatno“, rekla je ona. „Izgubili su pristup metama, kvalitetne lidere, grupnu koheziju, posvećenost lancu komande i pogodno lokalno okruženje“.

Drugi američki zvaničnici su upozorili da, iako grupe poput Al Kaide verovatno neće biti sposobne da izvedu ono što opisuju kao spektakularne napade, teško je eliminisati pretnju od napada sledbenika inspirisanih njihovom propagandom ili od napada koji se izvede uz minimalne smernice koje sprovodi teroristički operativac preko interneta.

Najveću opasnost, prema novom izveštaju, „predstavljaju usamljeni prestupnici ili napadi u malim grupama koji se dešavaju uz malo upozorenja“.

Zvaničnici DHS-a takođe tvrde da – iako se povećava broj situacija da pojedinci koji se nalaze na spisku osoba koji se prate zbog terorizma pokušavaju da uđu u SAD – to te situacije su i dalje retke i povećanje je posledica činjeice da se ukupan broj onih koji prelaze granicu povećava.

„Ove situacije predstavljaju znatno manje od 0,01 odsto ukupnih prelazaka granice u fiskalnoj godini poslednjih godina“, rekao je zvaničnik DHS za Glas Amerike, koji je pristao da podeli podatke samo pod uslovom anonimnosti.

„Ove situacije mogu da obuhvataju osobe koje nisu poznate ili za koje se sumnja da su teroristi, kao što su situacije kada se zaustave članovi porodice [poznatog i osumnjičenog teroriste]“, dodao je zvaničnik. „Mi blisko sarađujemo sa našim međuagencijskim i međunarodnim partnerima kako bismo otkrili i sprečili ljude koji predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost ili javnu bezbednost da uđu u Sjedinjene Države, često dobijajući obaveštajne podatke pre nego što pokušaju da uđu u Sjedinjene Države“.

Neki američki zakonodavci izražavaju sve veću zabrinutost, posebno posle avgustovskog izveštaja CNN-a da je više desetina migranata iz Uzbekistana otputovalo na južnu granicu SAD da traže azil uz pomoć jednog krijumčara povezanog sa Islamskom državom.

„Taman kada se učini da granična kriza predsednika Bajdena ne može da bude gora, ona to jeste“, rekao je republikanac Majkl Mekol, predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, u prošlomesečnom saopštenju.

„Federalna vlada se sada trudi da pronađe pojedince koji su putovali i ušli u SAD uz pomoć švercera povezanog sa ISIS-om“, dodao je Mekol. „Krajnje je vreme da ova administracija obezbedi granicu i zaštiti Amerikance od kriminalaca i terorista koji žele da nam naude“.

Iran

Pored pretnji domaćih i stranih terorista, u najnovijoj proceni DHS-a obnavlja se upozorenje o Iranu.

„Među državnim akterima, očekujemo da Iran ostane glavni sponzor terorizma i da nastavi sa svojim naporima da unapredi zavere protiv pojedinaca u Sjedinjenim Državama“, navodi se u proceni DHS-a.

„Iran se oslanja na pojedince sa već postojećim pristupom Sjedinjenim Državama radi nadzora i planiranja smrtonosnih zavera – koristeći dvojna državljanstva, članove kriminalnih mreža i privatne istražitelje, a pokušao je sa zaverama koje ne zahtevaju međunarodna putovanja operativaca“, dodaje se u izveštaju. .

Zvaničnici FBI-a upozorili su u aprilu da Iran, zajedno sa Kinom, pojačava operacije čija su meta pojedinci na tlu SAD.

Neki od pokušaja Irana dospeli su na naslovne strane, uključujući višestruke zavere protiv Masih Alinedžad, iransko-američke aktivistkinje za ljudska prava i TV voditeljske u servisu Glasa Amerike na perijskom jeziku.

Američki tužioci optužili su pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde za zaveru u cilju unajmljivanja za pokušaj ubistva bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost SAD ambasadora Džona Boltona.

(Glas Amerike, foto: Pixabay)