Skip to main content

SAD uvele nove putne mjere za državljane Mađarske

Planeta 01. avg 2023.
< 1 min čitanja

Usljed zabrinutosti da nisu izvršene dovoljno jake provjere identiteta skoro milion stranih državljana koji su u proteklih devet godina dobili državljanstvo te zemlje

Amerika je uvela nove putne mjere za državljane Mađarske usljed zabrinutosti da nisu izvršene dovoljno jake provjere identiteta skoro milion stranih državljana koji su u proteklih devet godina dobili državljanstvo te zemlje, saopšteno je 1. avgusta iz Ambasade SAD u Mađarskoj.

Mjere će se primjenjivati kroz američki program za odobrenje viza kojim je omogućeno državljanima četrdesetak država da bez vize na 90 dana uđu u SAD radi poslovanja ili turizma.

Period važenja perioda putovanja za mađarske državljane u sklopu Elektronskog sistema za odobrenje putnih isprava smanjen je sa dvije na godinu dana i svaki putnik će imati pravo na samo jedan ulazak u SAD u okviru odobrene vize a na na više ulazaka kao do sada.

Ova promjena odmah stupa na snagu i ostaje važeća dok se ne riješe sigurnosni problemi zbog kojih je uvedena. Odnosiće se samo na nove ESTA prijave primljene nakon stupanja na snagu novih mjera i nije retroaktivna. Sva ESTA odobrenja izdata prije 1. avgusta 2023. ostaju važeća dvije godine i za višestruke ulaske u SAD.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je više stotina hiljada pasoša Mađarske dato osobama bez potrebnih provjera od kojih su neke dobili i kriminalci koji predstavljaju bezbjednosnu prijetnju i nisu povezane sa tom državom.

Mađarska administracija je 2011. godine pojednostavila proceduru sticanja državljanstva na osnovu porijekla čak iako ne žive ili namjeravaju da žive u Mađarskoj.

Amerika je, usljed zabrinutosti, nešto ranije promijenila kategoriju Mađarskoj kao privremenom članu programa za odobrenje viza.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)