Skip to main content

SAD: U Bjelorusiji više od 1.500 političkih zatvorenika

Planeta 20. maj 2023.
< 1 min čitanja

Uoči Dana solidarnosti sa bjeloruskim političkim zatvorenicima

Sjedinjene Američke Države osudile su režim bjeloruskog autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenka zbog više od 1.500 političkih zatvorenika u toj državi.

State Department je saopštio ovo uoči Dana solidarnosti sa bjeloruskim političkim zatvorenicima.

“Ovi muškarci i žene su uhapšeni i zatvoreni zbog ostvarivanja svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda u potrazi za bjeloruskom demokratijom, zbog protesta zbog lažnih izbora ili zbog protivljenja ratu Rusije protiv Ukrajine”, navodi se u saopštenju objavljenom 20. maja.

U zatvoru je i novinar Bjeloruskog servisa Radija Slobodna Evropa Ihar Losik, koji je vraćen u samicu, nakon izvještaja da je pokušao da izvrši samoubistvo. On se nalazi u zatvoru od ljeta 2020. godine i posljednjih sedmica nije bilo konkretnih informacija o njemu.

Izvor upoznat sa okolnostima njegovog zatočeništva u gradu Navapolacku na severoistoku Belorusije obavijestio je 5. aprila Bjeloruski servis RSE/RL da je novinar ponovo u samici. RSE/RL ne otkriva identitet izvora zbog brige za njihovu sigurnost. Od zatvorskih službenika nije bilo moguće utvrditi razloge zbog kojih je Losik stavljen u samicu.

Mnoga od suđenja, kažu iz State Departmenta, održana su iza zatvorenih vrata, zaštićeni od javnog nadzora ili odgovornosti, bez kontakta sa porodicama i pravnim zastupnicima već mjesecima.

Iz State Departmenta dodaju kako, nažalost, imena većine političkih zatvorenika nisu dobro poznata.

(RSE, foto: Vojin Ivkov)