Skip to main content

SAD: Ruska agresija na Ukrajinu naglašava važnost pomoći Zapadnom Balkanu

Planeta 18. нов 2023.
2 min čitanja

"Od suštinskog je značaja da nastavimo da stojimo zajedno u suočavanju sa agresijom Rusije"

Ruska agresija na Ukrajinu samo podvlači hitnost i važnost rada Vašingtona u cilju pomoći državama Zapadnog Balkana da ostvare težnje za evropskim integracijama i članstvom u evroatlantskim institucijama.

Ovo je glasnogovornik američkog State Departmenta rekao za Radio Slobodna Evropa na pitanje da li Sjedinjene Države dijele zabrinutost Evropske unije u vezi sa izjavom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da Moskva želi da podstakne sukob na Zapadnom Balkanu.

„Države Zapadnog Balkana i sve države u Evropi imaju veliki interes za ishod rata Rusije protiv Ukrajine, rata koji ugrožava temelje međunarodnog poretka i sigurnosti. Zbog toga je od suštinskog značaja da nastavimo da stojimo zajedno u suočavanju sa agresijom Rusije“, rekao je portparol State Departmenta.

Ranije ove sedmice, Zelenski je rekao afričkim medijima da ima dokaze o namjerama Moskve da započne rat između država Zapadnog Balkana.

„Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobijamo informacije. Rusija ima dugi plan. [Prvo smo imali] Bliski istok, druga distrakcija će biti Balkan“, rekao je Zelenski 15. novembra.

„Njihovi odnosi [država Zapadnog Balkana] su dugo bili u krizi. Stoga će Rusija nastojati da balkanska država [bude] u ratu s drugom državom“, dodao je on.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da blok već duže vrijeme govori da Rusija pokušava da ostvari maligni uticaj i na Zapadnom Balkanu.

„Da, ovo je briga koju dijelimo, i to nije nova briga, već briga koja nas prati već neko vrijeme. Mi se u ovom trenutku slažemo sa predsjednikom Ukrajine i znamo da Rusija čini sve što može da posijE nezadovoljstvo, političku nestabilnost, strani uticaj, manipulaciju informacijama i drugo“, izjavio je Stano u petak, 17. novembra.

State Department navodi da Washington radi sa državama Zapadnog Balkana i evropskim partnerima na unaprjeđenju upravljanja, vladavine prava i reformi protiv korupcije „koje će smanjiti mogućnost zlonamjernog ruskog utjecaja i donijeti dugoročni mir, stabilnost i prosperitet za region“.

„Sankcije koje su u četvrtak objavili državni i trezorski odjeli usmjereni su upravo na ovaj problem, vezu ruskog zloćudnog utjecaja i korupcije. I jedno i drugo ometa napore regiona da se kreće ka članstvu u EU i prosperitetnijoj budućnosti“, navodi se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

On se osvrnuo na sankcionisanje individua i firmi sa zapadnog Balkana u vezi sa uticajem Kremlja u regionu.

Među njima su Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Miodrag Davidović i Branislav Mićunović iz Crne Gore, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije, te Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)