Skip to main content

Guterres: Nasilje na Bliskom istoku nastalo iz okupacije duge 56 godina

Planeta 10. окт 2023.
2 min čitanja

“Humanitarna situacija u Gazi bila je izuzetno teška i prije ovih neprijateljstava, sada će se samo još više pogoršavati”

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres rekao je da je duboko uznemiren odlukom Izraela da uvede “potpunu opsadu” Pojasa Gaze.

Guterres je rekao da će najava ministra odbrane Yoava Gallanta da će Izrael zaustaviti sve isporuke struje, hrane i goriva samo pogoršati ono što je već bila teška humanitarna situacija na priobalnoj palestinskoj teritoriji.

“Humanitarna situacija u Gazi bila je izuzetno teška i prije ovih neprijateljstava, sada će se samo još više pogoršavati”, rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku, prenosi Anadolija.

“Medicinska oprema, hrana, gorivo i druge humanitarne potrepštine su očajnički potrebne, kao i pristup humanitarnom osoblju”, dodao je.

Šef UN-a je naglasio da najnovije nasilje “ne dolazi iz vedra neba”, već je nastalo iz “dugogodišnjeg sukoba i okupacije duge 56 godina, kojoj se ne nazire političko rješenje”.

Operacija ‘Oluja Al-Aksa’

“Moraju se ostvariti legitimne potrebe Izraela za sigurnošću, a mora biti ostvarena i jasna perspektiva Palestinaca za uspostavljanjem vlastite države”, rekao je Guterres i dodao:

“Samo dogovoreni mir koji ispunjava legitimne nacionalne težnje Palestinaca i Izraelaca, zajedno sa njihovom sigurnošću, dugogodišnja vizija rješenja o dvije države, u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija, međunarodnim pravom i prethodnim sporazumima, može donijeti dugoročnu stabilnost za ljude na tom području i šireg regiona Bliskog istoka”, kazao je.

Palestinska grupa otpora Hamas sa sjedištem u Gazi pokrenula je operaciju “Oluja Al-Aksa” protiv Izraela rano u subotu, ispalivši brojne rakete. Navodi se da je iznenadni napad bio odgovor na upade u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu (Al-Quds) i rastuće nasilje jevrejskih doseljenika.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju “Gvozdeni mačevi” protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj Palestinaca koji su u Gazi poginuli u napadima izraelskih snaga porastao je na 560, saopćilo je Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Također se navodi da je broj ranjenih dostigao 2.900.

(AJB/Agencije, foto: Beta-AP)