Skip to main content

Kijev tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog produženja zabrane uvoza ukrajinskih žitarica

Planeta 18. сеп 2023.
2 min čitanja

Kijev planira da tuži tri zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a ne putem trgovinskog sporazuma koji ima sa EU

Kijev će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog odbijanja da ukinu zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je trgovinski predstavnik Ukrajine Taras Kačka.

Cilj tih zabrana uvoza je zaštita poljoprivrednika u tri zemlje od naglog povećanja izvoza žitarica iz Ukrajine, posle ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.

Kačka je za briselski portal Politiko rekao da je „važno dokazati“ da su ti potezi „pravno pogrešni“, i dodao da će Ukrajina danas pokrenuti pravni postupak i da se Kijev sprema da uzvrati merama protiv poljskog izvoza voća i povrća.

Poljska, Mađarska i Slovačka su se pobunile protiv Evropske komisije, koja je u petak odlučila da dozvoli prodaju ukrajinskog žita širom EU, posle višemesečne zabrane uvoza. Tri zemlje su navele da će uvesti sopstvene zabrane za ukrajinsko žito posle odluke Komisije da ukine zabranu uvoza.

Kačka je naveo da „otvoreni bunt“ Poljske, Mađarske i Slovačke protiv Brisela nije samo unutrašnja stvar EU, već da je otvorio pitanje da li međunarodni trgovinski partneri mogu da veruju da Brisel govori u ime EU.

„Već dugi niz godina Evropska komisija je trgovinski pregovarač i institucija trgovinske politike za celu EU. I mi smo radili na ovoj osnovi. Sistemski pristup Budimpešte i Varšave da ignorišu poziciju institucija EU u trgovinskoj politici mislim da će biti problem za EU ​​u načelu, jer nema jedinstva po tom pitanju“, naveo je Kačka.

Kijev planira da tuži tri zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a ne putem trgovinskog sporazuma koji ima sa EU.

„Mislim da ceo svet treba da vidi kako se države članice EU ponašaju prema trgovinskim partnerima i sopstvenoj Uniji, jer to može da utiče i na druge države“, kazao je Kačka.

Dok je Slovačka jednostavno produžila prethodnu zabranu EU za uvoz četiri vrste žitarica, Poljska je tokom vikenda uvela dodatne zabrane za ukrajinsko brašno i hranu. Mađarska je, prema rečima Kačke, otišla još dalje i zabranila dodatnih 25 proizvoda o kojima ranije nije bilo reči, uključujući meso.

Dok su mađarske dodatne zabrane uglavnom simbolične, s obzirom na to da Ukrajina ne izvozi mnogo govedine ili svinjetine u tu zemlju, mere Poljske će uticati na značajan deo ukrajinskog izvoza, kazao je Kačka.

Ako Varšava ne odustane od dodatnih zabrana, Ukrajina će biti primorana da uzvrati na mere protiv dodatnih proizvoda i da zabrani uvoz voća i povrća iz Poljske, naveo je Kačka.

Vlade u Budimpešti i Varšavi saopštile su da preduzimaju mere kako bi zaštitile svoje poljoprivrednike od preplavljivanja tržišta ukrajinskim proizvodima koji im obaraju cene.

Kačka je, međutim, uzvratio da je taj rezon pogrešan, navodeći da poljska zabrana „neće pomoći poljoprivrednicima i neće uticati na cene, jer su cene globalne“.

(Beta, Foto: Evropski parlament)