Skip to main content

SAD i Nemačka postigli načelni sporazum oko gasovoda Severni tok 2

Planeta 21. jul 2021.
2 min čitanja

Vašington i Berlin su postigli načelni sporazum oko kontroverznog gasovoda Severni tok 2, prema kojem će SAD dozvoliti završetak tog projekta bez uvođenja novih sankcija Nemačkoj i Rusiji.

Prema rečima pomoćnika članova američkog Kongresa, upoznatih sa nacrtom sporazuma, SAD i Nemačka će zauzvrat načiniti određene ustupke Ukrajini i Poljskoj koje se oštro protive gasovodu, ali trenutno nije jasno da li bi se Kijev i Varšava složili sa tim.

Prema američko-nemačkom sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na zelenoj energiji, garanciju o nadoknadi novca za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa.

Kad je reč o ustupcima Poljskoj, Nemačka bi pristala da bude deo takozvane „Inicijative tri mora“, čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbednosti među državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

Stejt department je juče saopštio da će visoko pozicionirani američki diplomata posetiti ove nedelje i Poljsku i Ukrajinu, delom i zbog razgovora o gasovodu Severni tok 2 za koje se očekuje da budu napeti.

SAD su se dugo protivile tom projektu zahvaljujući kojem će ruski prirodni gas stizati do Nemačke i pokušavale da spreče njegovu realizaciju.

Vašington je tvrdio da će gasovod ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja gasovoda je sada blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Nemačkom, narušene za vreme Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa.

Severni tok 2 je ove godine izvesno vreme bio predmet intenzivne debate američkih i nemačkih zvaničnika, i glavna tema prošlonedeljnog sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel u Beloj kući.

Merkel podržava projekat, a Bajden je ukazao da bi kažnjavanje Nemačke zbog te podrške bilo kontraproduktivno za šire američke interese.

Uprkos tome, i Bajdenova administracija smatra gasovod pretnjom energetskoj bezbednosti Evrope i uvela je sankcije nekim entitetima uključenim u njegovu izgradnju.

Međutim, Bajden je nedavno izazvao oštre reakcije mnogih članova Kongresa SAD, i demokrata i republikanaca, i razočarao Poljsku i Ukrajinu, jer je od sankcija izuzeo nemačku kompaniju koja učestvujE u projektu Severni tok 2.

Poljska, Ukrajina i druge zemlje Istočne i Centralne Evrope, koje će gasovod zaobići, zabrinute su da će ga Rusija koristiti kao političko oružje.

(tekst i foto: Beta-AP)