Skip to main content

Sabor izglasao kontroverznog sudiju Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca

Jugoslavija 07. feb 2024.
2 min čitanja

"Vlast je odlučila da skrši ostatke demokratije u Hrvatskoj"

Sabor Hrvatske izglasao je danas većinom glasova kontroverznog sudiju Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.

Za njegov izbor, koji je podelio hrvatsku javnost, glasalo je 78 poslanika vladajuće koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), 60 ih je bilo protiv, a dvoje uzdržano. U Saboru je bilo 140 od ukupno 151 poslanika.

Turudić će na toj poziciji zameniti Zlatu Hrvoj Šipek kojom mandat ističe u maju.

Predstavnici opozicije su oštro kritikovali premijera i predsednika HDZ Andreja Plenkovića zbog Turudića, ali i njihove koalicione partnere, posebno iz redova nacionalnih manjina.

„Kriminalna organizacija, od ranije poznata policiji, na čelo Državnog tužilaštva (DORH) odlučila je staviti osobu povezanu s krim-miljeom“, rekao je poslanik i predsednik Socijaldemokratske partije Peđa Grbin.

On je optužio vlast da je odlučila da „skrši ostatke demokratije u Hrvatskoj“, jer je izabrala osobu koja će „po partijskom zadatku odrađivati ono što se od nje traži“.

Predstavnici stranke „Možemo“ u znak protivljenja proveli su noć ispred sedišta Vlade i Sabora na Markovom trgu.

Izbor sudije Visokog krivičnog suda Ivana Turudića (62) pratila je afera koja je izazvala oštre kritike i leve i desne opozicije, ali i buru na društvenim mrežama, pa se tvrdilo da je Turudić neprikladan kandidat zbog svojih kontroverznih poznanstava i kontakata s osobama koje su predmet istrage.

Najpre se predsednik Hrvatske Zoran Milanović usprotivio Vladinom predlogu imenovanja Ivana Turudića utvrdivši da za to postoje bezbednosne prepreke.

On je optužio HDZ kandidata da se, dok je bio predsednik Županijskog suda u Zagrebu tokom 2015. tajno sastajao s bivšim visokim funkcionerom zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo Zdravkom Mamićem dok je ovaj bio osumnjičen, a potom pod istragom zbog milonskih finansijskih malverzacija u klubu iz Zagreba.

Turudić je, dodao je, upao u tajne mere praćenje Zdravka Mamića, koje je na predlog Državnog tužilaštva, sprovodila Bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA).

Predsednik je takođe spočitao Turudiću i bliskost s vladajućim HDZ rekavši da je „jedini od svih sudija u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklariše svoju bliskost i privrženost HDZ“.

On je kazao da ne može da gleda da se „jednog opskurnog lika“ proizvodi u glavnog državnog tužioca.

Potom su protekle nedelje u medijima objavljene sms poruke koje dodatno diskredituju Turudića.

Zagrebački Jutarnji list objavio je sadržaj stotinak whatsapp poruka koje je Turudić, kao predsednik Županijskog suda u Zagrebu, razmenjivao s tadašnjom državnom sekretarkom iz HDZ Josipom Rimac, optuženom za korupciju.

Sadržaj tih poruka koje su razmenjivane od 2016. do 2020. kada je uhapšena, otkriva da su njih dvoje bili u puno boljim odnosima nego što je kandidat za glavnog državnog tužioca tvrdio u medijima, ali i tokom ispitivanja pred saborskim Odborom za pravosuđe.

Poruke otkrivaju i da su se oni nalazili više puta, pa i na Županijskom sudu, kao i da su tema razgovora bili neki sudski predmeti.

Premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković stao je uz Turudića, a juče je, posle sastanka s koalicionim partnerima i Turudićem, izjavio da on ostaje kandidat.

Plenković je ocenio da su objava sms poruka iz istrage protiv Rimac i kritike opozicije „medijsko-politički udar na Vladu“.

Plenković je još rekao da je „strašno“ što su poruke izašle u javnost, ali ne i njihov sadržaj rekavši da u njima „nema ništa relevantno“.

(Beta, foto: Pixabay)