Skip to main content

Šabić: Živimo u zdrobljenom društvu

Lokalne samouprave 28. okt 2021.
< 1 min čitanja

Advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da živimo u “bukvalno zdrobljenom društvu”.

Šabić je na tribini Građanskog preokreta rekao da je aktuelna vlast zdrobila društvo, da je korupcija iz godine u godinu sve veća, a da je građanski aktivizam neophodan i nenadoknadiv u borbi za demokratsko društvo.

On je podsetio i na neke mudrosti iz antičkog doba, onu grčku da se idioti ne bave politikom i rimsku da se robovi ne bune, da to mogu samo slobodni građani.

Okupljenim građanskim aktivistima objasnio je šta donose predložene izmene zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a komentarisao je i Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima.

Šabić je savetovao da se koristi jedna od retkih pozitivnih promena u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tako što će se od poverenika masovno zahtevati pokretanje prekršajnih postupaka protiv organa vlasti koji ne ažuriraju na mesečnom nivou svoje informatore o radu.

(Autonomija, foto: Građanski preokret)