Skip to main content

Šabić: Neozbiljan odgovor Srbije Evropskom sudu o izručenju Bahreinca

Građani 29. јан 2022.
< 1 min čitanja

Advokat Rodoljub Šabić, predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, ocenio je danas da je Srbija kao potpisnica Konvencije o ljudskim pravima u obavezi da poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava i dodao da je „neozbiljan“ njen odgovor tom sudu o nedavnom izručenju državljanina Bahreina.

„Srbiju, kao i svakog potpisnika Konvencije o ljudskim pravima, odluke Evropskog suda za ljudska prava nesporno obavezuju. Navodi u odgovoru vlade sudu da je državljanin Bahreina izručen zato što je odluku suda Srbija primila kasno, pa da je do nepostupanja po odluci suda došlo zbog kratkog vremenskog razmaka između dostavljanja odluke i ekstradicije, najblaže rečeno su krajnje neozbiljni“, naveo je Šabić u saopštenju.

Srpske vlasti nedavno su izručile Bahreinu Ahmeda Džafara Mohameda Alija uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi rizik od „torture“ u Bahreinu.

Kako su navele bahreinske vlasti, Mohamed Ali je osuđen u odsustvu na tri doživotne kazne i dodatnih deset godina zatvora zbog dela u vezi sa terorizmom počinjenih između 2012. i 2015. godine.

Šabić je rekao da je opštepoznato da suština sudske odluke o privremenoj meri podrazumeva obavezno hitno postupanje zato da bi se sprečilo nastupanje štete koja bi mogla biti nenadoknadiva.

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je nedavno da je državljanin Bahreina od novembra prošle godine bio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, političkog i verskog progona.

„Ovakvo otvoreno i grubo kršenje i međunarodno pravnih obaveza i domaćeg ustava i zakona je sa stanovišta elementarnih pravnih standarda skandalozno i u iole uređenoj zemlji bio bi krajnje ozbiljan razlog za zabrinutost, a Vladi Srbije se to ne dešava prvi put“, rekao je Šabić.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)