Skip to main content

Ruždi od napada u avgustu ne vidi na jedno oko i ne može da koristi jednu ruku

Kultura 23. окт 2022.
< 1 min čitanja

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu deceniju, otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao fatvu

Britanski pisac indijskog porekla Salman Ruždi, koji je izboden u avgustu u SAD, ne vidi na jedno oko i ne može da koristi jednu ruku, izjavio je njegov agent španskom listu Pais.

„Ne vidi na jedno oko… Imao je tri ozbiljne povrede na vratu. Ne može da koristi jednu ruku jer su mu prekinuti nervi na toj ruci. I ima još oko 15 povreda grudnog koša i gornjeg dela tela“, rekao je Ruždijev agent Endrju Vajli.

Prema njegovim rečima, povrede su duboke. „To je bio brutalni napad, ali će živeti“, rekao je agent koji je prvi put u javnosti ispričao detalje zdravstvenog stanja pisca napadnutog 12. avgusta.

Ruždi je napadnut dok se spremao da govori na jednoj konferenciji u severnom delu države Njujork. Književnika je jedan muškarac, koji je uleteo na binu, napao nožem.

Policija je odmah uhapsila osumnjičenog Hadija Matara, Amerikanca libanskog porekla koji se na sudu izjasnio da nije kriv za napad.

Ruždi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi „Satanski stihovi“ koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu deceniju, otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u međuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Homeinijem (1902-1989).

Ruždi je u svet književnosti ušao 1981. godine, romanom „Deca ponoći“, smeštenom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije.

(Beta, foto: Beta/AP)