Skip to main content

Ruždi od napada ne piše: Ispraznost i glupost koje napišem sutradan obrišem

Kultura 07. feb 2023.
2 min čitanja

"PTSP postoji, znate"

Prvi put od kada je u avgustu prošle godine napadnut nožem, britanski pisac Salman Ruždi rekao je da mu je jako teško da piše i da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Pisac indijskog porekla koji živi u Njujorku i ima američko državljanstvo, dao je intervju za Njujorker, dan uoči izlaska njegovog poslednjeg romana „Grad pobede“.

Pisac (75) koji od 1989. živi pod pretnjom fatve koju je protiv njega izdao Iran, rekao je „bilo mi je veoma, veoma teško da pišem; sednem za sto, ali se ništa ne događa; pišem, ali to je mešavina ispraznosti i gluposti, stvari koje napišem sutradan obrišem“.

„Još se nisam oporavio“, priznao je Ruždi novinaru Njujorkera i piscu Dejvidu Remniku.

„PTSP postoji, znate“, dodao je autor, misleći na posttraumatski stresni poremećaj.

Mladi Amerikanac libanskog porekla, za kojeg se sumnja da je simpatizer šiitskog Irana, napao je Ruždija nožem dok se autor „Satanskih stihova“ spremao da održi govor na skupu u jednom gradiću u državi Njujork.

„Bio sam i bolje, ali s obzirom na sve što se dogodilo, nisam tako loše“, rekao je na kraju, dodajući da „napadača smatra odgovornim“ za svoje zdravstveno stanje.

Novi roman “Grad pobjede” bez promocije

Pola godine nakon što je napadnut nožem, britanski pisac Salman Rushdie u utorak objavljuje svoj novi roman Grad pobjede, „epsku priču“ o ženi iz 14. stoljeća koja prkosi patrijarhalnom svijetu kako bi vladala gradom, javlja AFP.

Napisan prije američkog napada nožem koji je umalo odnio život autora rođenog u Indiji, roman čini se da predstavlja prijevod historijskog epa izvorno napisanog na sanskrtu.

Dugo iščekivano djelo govori o mladoj djevojci siročetu Pampi Kampani koju je božica obdarila magičnim moćima i koja je utemeljila grad u današnjoj Indiji, Bisnagu, što se prevodi kao Grad pobjede. Knjiga govori o stvaranju grada i njegovoj propasti.

Djelo prati junakinju na misiji da „pruži ženama jednaku slobodu djelovanja u patrijarhalnom svijetu“, prema sažetku izdavača Penguin Random House.

„Tokom sljedećih 250 godina život Pampa Kampane postaje duboko isprepleten s Bisnaginim, od doslovnog sijanja iz vrećice čarobnog sjemena do tragične propasti na najljudskiji način: zbog oholosti onih na vlasti“, dodaje se. Roman završava izjavom: „Riječi su jedini pobjednici“.

Izgubio vid na jedno oko

Rushdie (75) neće promovirati svoj 15. roman zbog zdravstvenog stanja, iako je njegov agent Andrew Wylie rekao za The Guardian da „oporavak napreduje“. Napadnut je dok je trebao govoriti na konferenciji u gradu Chautauqua u sjevernom dijelu države New York, prošlog augusta.

Autor se godinama skrivao nakon što je bivši iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini naredio njegovo ubojstvo zbog, kako je smatrao, bogohulne prirode Satanskih stihova.

Osumnjičenik za napad Hadi Matar, 24-godišnjak iz New Jerseyja porijeklom iz Libanona, uhapšen je odmah nakon napada. Izjasnio se da nije kriv za optužbe.

Rushdie, naturalizirani Amerikanac koji živi u New Yorku 20 godina, izgubio je vid na jedno oko i sposobnost korištenja jedne ruke, potvrdio je njegov agent.

Iako ne promovira knjigu, Rushdie je počeo komunicirati putem društvene mreže Twitter, najčešće kako bi podijelio novinske recenzije svog novog romana.

Planirano je i nekoliko događaja koji će popratiti njegovo objavljivanje, uključujući konferenciju s piscima Margaret Atwood i Neilom Gaimanom koja će se prenositi online.

Roman će u SAD-u biti objavljen u utorak, a u Britaniji dva dana kasnije, prenosi Hina.

(N1/Hina, arhivska foto napada na Ruždija: Beta-AP)