Skip to main content

Ruski biznismen Prigožin priznao mešanje u izbore u SAD

Planeta 07. нов 2022.
2 min čitanja

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin rekao je u ponedeljak da se mešao u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i da će to nastaviti da čini i ubuduće, što je prvo takvo priznanje ličnosti koju je Vašington formalno označio kao osobu koja je pokušala da utiče na američku politiku, piše agencija Rojters.

U komentarima koje je pres služba njegove ketering firme Concord objavila na ruskom ekvivalentu Facebooka – VKontakte, Prigožin je rekao: „Mi smo se mešali (u izbore u SAD), mešamo se i nastavićemo da se mešamo. Pažljivo, precizno, hirurški i u naše način, kao što znamo da radimo“, prenosi Rojters.

Izjava je objavljena uoči američkih izbora kao odgovor na zahtev za komentar sa jednog ruskog njuz sajta.

„Tokom naših preciznih operacija, uklonićemo oba bubrega i jetru odjednom“, rekao je Prigožin, no nije precizirao taj zagonetni komentar, navodi Rojters.

Prigožin, koga se često naziva „Putinov kuvar“ jer njegova ketering kompanija ima ugovore sa Kremljem, zvanično je optužen da sponzoriše „farme trolova“ sa sedištem u Rusiji koje žele da utiču na američku politiku.

U julu je američki Stejt department ponudio nagradu do 10 miliona dolara za informacije o Prigožinu u vezi sa njegovom „ulogom u mešanje u izbore“.

Pogođen je sankcijama SAD, Britanije i Evropske unije.

Čovjek poznat kao „Putinov kuhar“ vodi mnogo političkih borbi – sa svima, od izabranog lidera Sankt Peterburga do ruskog ministarstva odbrane.

Prigožin se donedavno skrivao u javnosti, ali je postao dostupniji i prisutniji tokom rata u Ukrajini, zbog kojeg često javno kritikuje rad ruskih generala.

U septembru je priznao da je osnovao plaćeničku grupu Vagner grupe koja je aktivna u Siriji, Africi i Ukrajini.

Prošlog petka je otvorio centar za odbrambenu tehnologiju u Sankt Peterburgu, što je još jedan korak Prigožina da istakne svoje vojne kompeticije, podseća agencija Rojters.

Dnevni list Njujork Tajms je objavio u nedelju, 6. novembra, da su istraživači identifikovali niz ruskih informativnih operacija kako bi uticali na američke izbore i, možda, ugrozili podršku Ukrajini.

(RSE, Foto: Pixabay)